Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Spěte sladce se svými penězi

Španělské matrace se možná stanou v Evropě výbavou každé domácnosti. Když už jednou víme, jak je možné vyřešit krizi po „kypersku“ (znárodnit úspory), je dost možné, že se lidé vrátí ke starým dobrým zvyklostem. Vlastně na to reaguje španělský výrobce matrací Mi Colchón, který pravděpodobně uvede na trh novou, moderní a sofistikovanou matraci pro náročnou dobu. Více uvidíte ve videu. I když je španělsky, určitě budete rozumět. Tak krásné sny:

Poptávka po fyzickém zlatu a stříbru zůstává stabilní na mnoha trzích. Jedním z příkladů může být Turecko. Tamní dovoz zlata dosáhl v březnu rekordních úrovní za posledních osm měsíců a to hlavně z důvodu poklesu ceny komodity na globálních trzích. Dovoz stříbra rovněž stoupl o 31% oproti předcházejícímu měsíci. Turecko bylo v minulém roce čtvrtým největším dovozcem zlata na zemi. A není se co divit. Turecko potřebuje zlato pro obchod s Iránem. Turci s Iránci mění zlato za zemní plyn. USA daly Turecku výjimku ze sankcí uvalených na Írán a ta bude platit do června. Obě země využívají pro tranzit zlata Spojené arabské emiráty, kde dovoz zlata z Turecka v lednu kulminoval. Byznys model funguje následovně: Turci koupí plyn od Íránců za turecké liry, protože USD a eura Turecko používat na placení nesmí. Iránci následně za liry koupí zlato. To je vyvezeno ze země do Emirátů, kde je následně vyexpedováno do Iránu nebo vyměněno za jiné měny.

Reklama

Poptávka po fyzických kovech je značná i v USA. Tamní mincovna US Mint vydala prvního dubna zprávu o prodeji stříbrných mincí. Mince byly určitě prodány ještě v březnu. Když bychom je tedy připočítali k oficiálním březnovým prodejům, dosáhli bychom rekordního prodeje za měsíc. Silná poptávka po fyzických kovech se projevuje i v tom, že investoři navyšují své podíly v stříbrných ETF fondech, kde je opačná situace, oproti zlatu.

Indie nezavede a nezvýší importní daně na dovoz zlata do země, alespoň to vyhlásil v úterý tamní ministr financí P. Chidambaram. Indie chtěla zvýšit dovozní daně z 2% na 6%, avšak lidé nechtěli omezit svou poptávku po žlutém kovu a kupují zlato, které pochází z pašování a nelegálních aktivit. Poptávka je příliš silná na to, aby lidi odradila nějaká nařízení a omezení.

Sledujte nás také na Facebooku.

Matouš Pošvanc, NFAH, zlatostribrocz.com