Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Zlatý Santa.

Máme vánoční čas, a tak i lidé jsou ochotní mnohem více pomáhat, nežli je tomu během roku. Armáda spásy v USA i tenhle rok organizuje svou anonymní sbírku. Překvapivé je to, že lidé nedarují jenom americké dolary, ale i zlaté mince. A ty mohou mít klidně hodnotu od 1700 do 2000 USD a není to ojedinělé chování. Dary tohoto typu byly již nalezeny v Houstonu, v Bettendorfdu v Iowě, v Kankakee ve státě Illinois, a také v Johnson County v Tennessee.  

Americká mincovna oznámila rekordní prodeje zlatých a stříbrných mincí. Investoři si minulý měsíc koupili 131 000 Amerických zlatých Eaglů, což je téměř třikrát tolik jak v loňském roce, a zároveň to byl nejsilnější prodej od roku 1998. Podobné to je i v případě stříbra.  Investoři si koupili 3,135 milionů stříbrných Amerických Eaglů, což bylo téměř dvakrát tolik co loni. Hlavním důvodem zůstává obava Američanů z ekonomických problémů v zemi a hrozba fiskálního útesu.

Goldman Sachs predikuje konec býčího (růstového) trhu na zlatě. Analytici firmy vyhlásili, že hlavním tahounem růstu cen byly nízké úrokové míry a těm bude v roce 2014 konec. Důvodem je to, že očekávají zlepšení situace v americké ekonomice ve střednědobém horizontu. Tím pádem změnili své předpoklady ohledně cenového vývoje zlata v 3, 6 a 12timesíčním horizontu na 1825 USD/toz, 1805 USD/toz a 1800 USD/toz a jejich předpověď na 2014 je 1750 USD/toz. Opačný názor má ale investiční skupina Morgan Stanley. Ti zůstávají optimističtí ohledně zlata a jako hlavní důvody vidí slabý dolar, poptávku ze strany centrálních bank a ETF fondů. Takže uvidíme, kdo bude mít pravdu, a můžeme tenhle názor v budoucnu srovnat.

Reklama

Americká komise pro komoditní obchodování (CFTC) obvinila společnost Hunter Wise Commodities z podvodu s drahými kovy ve výši 46 milionů dolarů. Podle obvinění měla společnost s dalšími 12 partnery prodávat zlato, stříbro, platinu a paládium zákazníkům. Obchod fungoval údajně tak, že zákazník zaplatil 25% zálohu a na zbytek mu společnosti půjčily. Ty měly koupit za peníze fyzický kov a uskladnit ho. Nic z toho se však údajně nestalo. Prostě vzaly peníze a nekoupily nic. Navíc braly od lidí poplatky za skladování a pojištění kovů. Takže když kupujete, buďte prosím opatrní od jaké společnosti a za jakých podmínek. Příliš výhodné koupě nejsou zpravidla to pravé ořechové.    

Turecko platí za ropu a plyn z Iránu zlatem. Turecko importuje z Iránu 18% plynu a 51% ropy. Turecko dováží ropu a plyn i z Ruska, nechce se však zapojit do sankcí uvalených USA a Evropskou unií na Írán, protože by pak bylo závislé jenom na Rusku. Platby probíhají tak, že za ropu a plyn Iránci získávají tureckou liru, která je plně konvertibilní za zlato. Dle statistik se jenom v srpnu tohoto roku vyvezlo do Dubaje zlato v hodnotě 2 mld. USD, kde bylo směněno s iránskými obchodníky za liry a ropu a plyn.

Matouš Pošvanc, NFAH, zlatostribro.cz