Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Zlato bude oficiálním safe haven

Ze samotného faktu, že se konaly volby v USA, by neměl nikdo vyvozovat, co se stane s cenami. Avšak porovnání vývoje cen kovů ve volebním a povolebním roce  může být zajímavé. Během volebního roku ceny zlata zpravidla nedělají skoro nic, nebo jenom velice málo (2000: -3.5%, 2004: +3.5%, 2008: +3.5%; 2012: +7% do konce října) a po volbách se obvykle značně pohybují – a to v obou směrech (1997: – 21%, 2001: 0%, 2005: +20%, 2009: +24%). Takže uvidíme, co nám přinese povolební rok 2013.  

Čína je mnohem dychtivější po zlatě než její rival Indie. Podle Thomson Reuters překoná poptávka po zlatě v Číně tenhle rok 860 tun, což znamená, že se Čína stane největším spotřebitelem žlutého kovu na zemi. Rovněž se předpokládá, že Čína patří mezi největší producenty zlata ve světě s roční produkcí 370 tun žlutého kovu. Čínskou poptávku zároveň tvoří primárně poptávka šperkařského průmyslu a poptávka po investičních mincích a cihlách. Ale Indie vůbec nezaostává. Podle World Gold Council bude poptávka koncem roku v Indii růst vzhledem k začínajícímu festivalu světel, který startuje příští týden. První pololetí nebylo příliš zdárné a poptávka pokulhávala, ale vše se má obrátit v druhé části roku. Zajímavostí je, že WGC předpokládá, že Indové drží ve zlatě až 800 mld. USD. Čína i Indie tak patří mezi země s největší poptávkou z globálního hlediska a jejich kombinovaná poptávka tvoří 45% té celosvětové.

Pořád častěji se objevují zprávy o nezákonných aktivitách ve spojení se zlatem. V Itálii kupříkladu rozložili síť pašeráků, kteří prali černé peníze, vykupovali za ně v Itálii zbytkové zlato, přetavovali jej a a následně exportovali do Švýcarska. Předpokládá se, že takhle vyvezli již 15 tun zlata. Další zpráva o nekalém obchodování se zlatem je z Malajsie. Tamní policie odhalila skupinu podnikatelů, kterým zabavila 142 kg zlata. Měli se dopouštět podvodů na mnoha investorech, kterým prodávali zlato, avšak to jim nebylo dodáno ani za 5 měsíců po zrealizování platby. Takže je třeba být pozorný od koho a co kupujete. Když vůbec.

Reklama

1. leden 2013 bude pro zlato významným datem. V platnost vejdou tzv. regulace Basel III, které zařazují zlato mezi tzv. TIER1 aktiva. To znamená, že zlato opětovně získá, a to oficiálně, svou charakteristiku nízkorizikového aktiva – tzv. safe haven. Tento status mají i hotovost, závazky mezinárodních institucí a některé dluhopisy států. O hotovosti z dlouhodobého hlediska a státních dluhopisech bych jako o bezrizikové investici značně pochyboval, ale budiž. Regulace však může významnou měrou nastartovat poptávku po zlatu ze strany komerčních bank v roce 2013 a také v příštích letech.

Matouš Pošvanc, zlatostribrocz.com, NFAH