Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Všude samá recese

V Bratislavě se setkala rada guvernérů ECB, aby mírně přepsala historii eurozóny. Rada rozhodla o historickém snížení základní úrokové sazby na 0,5 %. Nedá se to interpretovat jinak než jako potvrzení toho, že eurozóna trpí recesí a ECB si to uvědomuje. Jinak by byly sazby vyšší. Mario Draghi vypadal na konferenci jako komunistický pohlavár obklopený šťastnými dětmi, kterým podepisoval nově vydanou eurobankovku. Mnozí si tak mohli připomenout staré časy. Draghi vyhlásil, že ECB je připravena v případě potřeby zavést negativní úrokové sazby pro rezervy, které u ní drží komerční banky, aby podpořila oběh peněz. Draghi zároveň přislíbil, že již koncem roku tu bude vytoužené oživení. Tak se tedy těšíme. Ale asi jenom na to, že za půl roku bude tvrdit to samé. Kroky ECB se daly očekávat s ohledem na to, že eurozóna je plná negativních informací. Snižuje se její ekonomická výkonnost a nezaměstnanost se dostala na svůj rekord – nad 12 %. A to přitom nejzásadnější problém je nezaměstnanost mladých. Ta opětovně láme rekordy. Ve Francii roste již 13 po sebe jdoucích měsíců a je na úrovni 26,5 %. Ve Španělsku je na úrovni 57,2 % a v Řecku na úrovni 59,1 %. Další problematické země jsou Itálie a Portugalsko, kde míra nezaměstnanosti mladých dosahuje víc než 38 %. Takže opatření ECB by měla pomoct ekonomice lacinějšími zdroji, které se však určitě dostanu i k projektům, jejichž opodstatněnost bude víc než zpochybnitelná. Ale na to dnes nikdo ohled nebere.

Španělsko se propadá do hlubší recese. Data ze statistického úřadu ukazují, že ekonomika se zmenšila v prvním čtvrtroku o 0,5 %; primární důvod je nižší domácí spotřeba. Hlavním problémem země je však stále padající trh s nemovitostmi. Všimla si toho i agentura Standard and Poor’s, která varuje, že tamní trh se může do konce tohoto roku propadnout o dalších 13 %, což neznamená nic jiného, než že tamní banky budou mít problém a evropští daňoví poplatníci hlavu v smutku. Ta samá situace panuje i v Nizozemí a ve Francii. Agentura tvrdí, že francouzský trh s nemovitostmi se tento rok propadne o 5 % a v příštím roce očekává ten samý propad.

Dle francouzského ministerstva práce dosáhnul počet nezaměstnaných v zemi nového rekordu, bez práce je víc než 3,2 miliónu lidí. V březnu rostla nezaměstnanost již 23 měsíců po sobě. Nezaměstnanost v zemi je vyšší než 10,2 %, avšak stále nedosáhla úroveň z roku 1997, kdy bylo 10,8 % nezaměstnaných.

Reklama

Pokud si myslíte, že kyperské znárodnění vkladů nad 100 tisíc euro (v principu) 90% sazbou byla jenom ojedinělá situace, která se již nebude opakovat, možná vás bude zajímat tato zpráva ze Španělska. Španělská vláda schválila zákon, že všichni rezidenti v zemi, kteří mají majetek vyšší než 50 000 euro, žijí v zemi víc než 6 měsíců a jejich majetek se nachází také mimo Španělska, mají povinnost nahlásit vládě vše, co vlastní, pod trestem pokuty 10 000 euro. Týká se to primárně anglických důchodců, kteří žijí ve Španělsku a kteří musí hlásit vše, co mají doma v Británii. Na co to bude vláda potřebovat? Přemýšlí o nějaké nové „dani“ pro rezidenty?

Řecko bylo dotlačeno do realizace další reformy. Tentokrát parlament schválil zákon, který ruší definitivu pro státní zaměstnance. Předpokládá se, že o práci přijde 15 000 zaměstnanců. Dva tisíce do konce června, dva tisíce do konce roku a dalších 11 000 do konce roku 2014. Pokud si to tedy za rok někdo nerozmyslí.

Světe div se, FED není připraven měnit svou politiku nákupu dluhopisů a hypotečních listů v objemu 85 mld. USD měsíčně. Bilance FEDu již dosáhla výši 3,3 biliónu USD a do konce roku přesáhne úroveň 4 biliónů. FED tvrdí, že „komise je připravena zvýšit nebo snížit rychlost měsíčních nákupů dluhopisů tak, aby zachovala politiku náležitého přizpůsobení se, když se změní výhled podmínek na trhu práce, resp. výhled inflace.“ I když se ve větě nevyznáte, nezoufejte. Hlavním důvodem rozhodnutí byl slabý ekonomický růst. A není se čemu divit. Chicagský Index PMI se propadnul na úroveň 49 bodů, což indikuje recesi. Pravděpodobně respondentům nikdo neřekl, že ekonomika USA se zotavuje, protože akciové indexy dosáhly svoje nové maxima.

Sledujte nás také na Facebooku.

Matúš Pošvanc, NFAH, goldsilvercesko.cz