Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Všichni budou chtít mít zlato pod kontrolou u sebe doma

Minulý týden to bylo Německo, které ohlásilo, že bude přesouvat své zlato z USA a Francie zpět domů. Ne že by to nebyla důležitá zpráva. Faktem zůstává, že samotný přesun zlata neznamená, že se změní měnová politika nebo že euro bude kryto zlatem nebo to, že Bundesbanka nebude moct již intervenovat na trhu se zlatem, když bude chtít. Nejspíš to vypadá jen tak, že bude dřív nebo později následována dalšími státy. Prvním z nich může být Švýcarsko. Tamní aktivita čtyř poslanců zasazujících se o to, aby tamní centrální banka měla švýcarské zlato pod svou plnou kontrolou, již dosáhla 90 000 podpisů. Jakmile dosáhne 100 000 podpisů, bude se s ní muset zabývat parlament a bude muset být vyhlášeno referendum. Švýcarská centrální banka nechce zveřejnit, kolik zlata drží mimo zemi. A nejsou to jen Švýcaři, kdo uvažuje podobně. Státní ropný fond Ázerbájdžánu (SOFAZ) přesunul první tunu svého zlata, které držel v trezorech JP Morgan v Londýně, do trezorů tamní centrální banky v Baku.

Fond Pacific Group plánuje investovat až třetinu svých celkových aktiv do zlata. To znamená, že nakoupí zlato za přibližně 35 milionů dolarů. Představitelé fondu věří, že cena zlata půjde nahoru, jakmile budou vlády pokračovat v tištění peněz a uvolněné monetární politice. Podle vlastní analýzy fond tvrdí, že na COMEXu se dnes obchoduje asi 100násobně více papírového zlata, než je dnes možné vytěžit. Poptávka po fyzických kovech je dnes značně preferována. Kupříkladu HSBC koupila za 876 milionů dolarů fyzické stříbro od polského producenta stříbra KGHM. Společnost je jedním z největších stříbrných dolů na světě.

Ruská centrální banka se rozhodla pokračovat v nákupech zlata, protože chce diverzifikovat své rezervy z papírových instrumentů, které považuje za riskantní. Ruské oficiální rezervy se za posledních 6 let zvýšily o 800 tun; tj. pětinásobně. Ruská centrální banka chce vlastnit zlato minimálně ve výši 10% svých zahraničních rezerv.

Reklama

Znáte Rona Paula? Je to bývalý americký kongresman, který je znám svým negativním postojem k tamní centrální bance, tisknutí peněz, monetizováni dluhů nebo iniciativou pro audit amerických zlatých rezerv. Minulý týden jsme se mohli seznámit s jeho investičním portfoliem. Paul má 21% svých aktiv v nemovitostech, 14% drží v hotovosti. Co je zajímavé, je jeho 64% podíl v akciích těžebních společností, které se zabývají těžbou zlata a stříbra; mezi jinými drží dlouhé pozice (sázka na růst cen) v Barrick Gold, Goldcorp, Newmont Mining nebo Silver Wheaton.

Známý investor Marc Faber, který je znám svým humorem a ďábelským smíchem, když se baví krizí, minulý týden odseknul profesoru Robertu Shillerovi z Yaleské univerzity na jeho otázku o investicích do zlata: “Můžu se s Vámi vsadit. Já budu držet své zlato a vy své dolary. Uvidíme, co z toho ztratí svou hodnotu dříve.“ Sázel bych na Fabera.

Indové kupují zlato jako ochranu vůči inflaci v zemi. To způsobuje tamní vládě nemalé problémy, protože deficit její platební bilance dosáhl již úroveň 5,4% HDP. Indická vláda se proto rozhodla zvýšit dovozní cla na zlato a platinu ze 4 na 6 procent. To může ovlivnit tamní poptávku po zlatě a zároveň i globální poptávku vzhledem k tomu, že Indie je druhým největším dovozcem zlata na zemi.

Matouš Pošvanc, NFAH, zlatostribrocz.com