Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Vladimír Putin předpokládá pád amerického dolaru.

Vladimír Putin uvedl, že americký dolar ohrožuje globální ekonomiku. A nebyl to jenom žert nebo politické vyjádření. Reálně si to myslí. Jinak by ruská centrální banka neshromažďovala tolik zlata. Jenom za poslední dobu koupila 570 tun zlata podle dat Mezinárodního měnového fondu. Rusko má kolem 1 000 tun zlata v oficiálních rezervách, což je stále jenom osmá příčka za zeměmi jako je USA, Německo, , Francie, Itálie, Čína a Švýcarsko, větší množství zlata má také MMF. „Čím více zlata země má, tím vyšší míru suverenity požívá, když nastane kataklysma v podobě pádu amerického dolaru, eura, britské libry nebo jiné rezervní měny světa,“ uvedl předseda Putinovy strany Fedorov. Rusko má rovněž i jiné plány na poli zlata. Chce se stát třetím největším producentem zlata na světě do roku 2015. Odhaduje se, že Rusko má druhé největší zásoby zlata na světě ve výši 10% celkových podzemních zásob. Tamní těžba zlata dosahuje pomalu úrovně Číny, Austrálie, Jižní Afriky nebo Spojených států. Rusko je čtvrtým největším producentem zlata na světě s odhadovanou těžbou na úrovni 226 tun s plánem jejího zvýšení na 238 tun v roku 2013.

Poptávka po zlatě se snížila o 4% nebo o 176,8 tuny v roku 2012 dle zprávy World Gold Council. Hlavním důvodem byl pokles průmyslové poptávky a z geografického hlediska pokles poptávky z Indie. Globální poptávka byla na úrovni 4405 tun zlata. Když předpokládáme, že se vytěží přibližně 2600 tun nového zlata ročně a že z toho 600 – 700 tun zlata vytěží Čína a Rusko, které své zlato neprodávají, tak skoro 2505 tun zlata změnilo minulý rok svého majitele, což byl pokles přibližně o 7%. Když se však podíváme na obchod se zlatem z nominálního hlediska, hodnota koupeného zlata dosáhla nového rekordu ve výši 236,4 mld. USD. Zároveň vzrostla poptávka po zlatě z hlediska centrálních bank (o 17%), které nakoupily 534 tun zlata, což byla nejsilnější poptávka za posledních 48 let. Poptávku primárně táhl zájem centrálních bank z rozvijících se trhů.   

Miliardář Soros zredukoval svou investici do zlata v SPDR Gold Trust a Louis Moore Bacon prodal veškeré své pozice ve zlatě v SPDR a zredukoval své pozice v Sprott Physical Gold Trust. Paulson & Co., největší investor ve zlatě ve fondu SPDR, si svých 21,8 milionů podílových listů zatím ponechal. Tyto pohyby můžou způsobit další výprodej na zlatě na již tak nervózním trhu. Ví tito pánové něco, co my nevíme?

Reklama

Na druhou stranu finanční novinář Byron King informoval o tom, že velký automobilový výrobce shromažďuje velké množství stříbra ve skladech ve Švýcarsku. Důvodem je prý jeho obava o budoucí dodávky stříbra a fakt, že stříbro již není artiklem, který je možné získat na zavolání. Je to tak dlouho očekávaný signál, který anticipoval Ted Butler, když předpovídal, že velcí výrobci budou první, kdo bude skupovat a předzásobovat se stříbrem? Napoví nám jenom budoucnost.

Indie dovezla v lednu do země rekordní množství zlata, což byla reakce na zvýšení dovozní přirážky na zlato od tamní vlády. Indové dovezli více než 100 tun zlata, což je o 40% víc než byl obvyklý průměr za posledních 18 měsíců.

Matouš Pošvanc, NFAH, zlatostribrocz.com