Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Virginia se stane možná druhým státem USA s alternativní měnou.

Ve Virginii se dvoutřetinovou majoritou odhlasovalo zřízení komise, která má posoudit, “potřebu, prostředky a časový plán pro zavedení měnové jednotky kryté drahým kovem, kterou by mohli obyvatelé používat jako alternativu vůči dolaru.“ Dnes jediným státem s alternativní měnou je Utah a další čtyři státy mají podobnou legislativu v procesu rozhodování. Není jisté, zdali návrh projde také horní sněmovnou, avšak již politická diskuse o tomto tématu dává obraz o důvěře Američanů ve svůj základní kámen ekonomiky – dolar. A příklad Virginie není zajímavý jenom z tohoto hlediska, ale i ze symbolického hlediska, protože tzv. otcové zakladatelé pocházejí právě odtud.

Důsledky japonské měnové války, resp. její uvolněné měnové politiky se projevily v rekordní ceně zlata v jenu. Ta dosáhla tento týden hranici 156 438 jenů za unci zlata. A není to jenom Japonsko, kde se cena zlata šplhá výše. Irán je druhým příkladem. Tamní oficiálně tištená mince Azadi (8,133 gramů) se prodává na trhu za 15,3 milionů rialů, což je nový rekord. To je důsledek toho, že Íránci nemají možnost diverzifikace svých úspor do jiných nástrojů vzhledem k mezinárodním intervencím a jako i poklesu kupní síly tamní měny.

Čína importovala do země v prosinci 2012 další rekordní množství zlata ve výši 114,7 tun. Za rok 2012 se tak dovezlo zlato ve výši 834,5 tuny. Čína je zároveň velmi pravděpodobně i největším producentem zlata na světě. Termín „pravděpodobně“ je nutno použít proto, že neexistují přesné statistiky. Minulý týden však tamní Čínská asociace těžby zlata oznámila, že produkce zlata se zvýšila o 11,66 %, což činilo 403,5 tuny zlata v roku 2012. To znamená, že čínský lid a čínská vláda měly v roce 2012 přístup k 1237 novým tunám zlata.

Reklama

Indická vláda, jak jsme již informovali, není nakloněna dovozu zlata do země s ohledem na problémy s platební bilancí. Dle Philipa Klapwijka‚ vrchního analytika společnosti GFMS Thompson Reuters, to způsobuje, že čtvrtina zlata importovaného do Indie má/bude mít charakter pašovaného zboží. Indická vláda zvýšila dovozní přirážku na zlato na 6% a tamní centrální banka vyhrožuje, že zavede extrémní opatření v podobě zákazu dovozu zlata prostřednictvím bank, jejichž dovoz zlata tvoří 60% celkového importu do Indie.

Matouš Pošvanc, NFAH, zlatostribrocz.com