Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Více centralizace

ECB se rozhodla ponechat všechny sazby nezměněné. Mario Draghi dodal, že ECB očekává v eurozóně recesi ve výši -0,6 % a že stále přetrvává i riziko toho, že se zóna propadne hlouběji. Na straně druhé potvrdil, že ECB zůstane v pohotovosti. Centrální banka rovněž připravuje velký externí audit 140 bank po celé zóně, které tvoří víc než 80 % všech bankovních aktiv. Tak to vypadá, že ECB nedůvěřuje údajům z komerčních bank a chce si vytvořit vlastní obraz. Cílem auditu je zjistit, které banky nerealizují půjčky a jak vypadá jejich bilance a v jakém jsou stavu. Údajně je proti auditu Francie a Itálie. „Proč asi?“

Francii člověk moc nerozumí. Na jedné straně prezident Francois Hollande volá po vyšší centralizaci unie a na straně druhé je schopen říct, že „Evropská komise nám nesmí diktovat, co máme dělat.“ Reakce byla vyvolána tím, že komise zveřejnila doporoučení pro 23 států, co mají dělat se svou politikou a jaké reformy mají přijímat. Francie byla mezi nimi. Ale na to, že velké státy si budou dělat, co chtějí, a ty malé budou poslouchat, jsme si již zvykli a stav přetrvává již staletí. Francii to však ekonomicky moc nejede. Minulý měsíc se propadla registrace nových automobilů o 10,3 %. Pro zemi je to důležitý ukazatel ekonomického stavu, protože část tamního průmyslu je zaměřena na výrobu automobilů. Největším propadákem byl Renault, který klesl o 16,5 %, a Citroën, který se propadl o 14,5 %.

Nevadí. Když politikům teče do bot, pomůžou si nějakými tarify. Evropská komise oznámila, že zavede cla na solární panely vyráběné v Číně kvůli cenovému dumpingu. Nejdřív se zavedou cla na úrovni 11,8 % do konce srpna a pak ve výši 32,2 až 67,9 % dle toho, o jakého výrobce půjde. Ano, i mě fascinuje ta přesnost v desetinných číslech. Reakce z Číny přišla vzápětí. Čínský ministr obchodu uvedl, že Čína zvažuje zavést cla na evropská vína. Od lokálních výrobců prý dostal stížnost, že evropská vína neférově konkurují těm z Číny, protože evropští výrobci získávají na jejich výrobu dotace z eurofondů. Tak to tu máme. Nejenom měnové války, ale i války obchodní. Výsledek pro spotřebitele bude negativní v podobě vyšších cen.

Reklama

Mezinárodní měnový fond se minulý týden pohádal s Evropskou komisí. MMF vyhlásil, že co se týče Řecka, tak se udělalo mnoho chyb na straně odhadů a že úsporná opatření byla příliš přísná a měla negativní dopad na růst země. Evropská komise podrážděně reagovala, že to není pravda a že ona dělá vše pro to, aby se růst v zemi dostal na solidní úroveň. Faktem je, že Řecko zažívá recesi již šestý rok po sobě a nevypadá to na nějakou změnu, pokud neudělají drastická opatření v oblasti pracovního práva, nezačnou privatizovat a nesníží daně.

Dle nového vedení Číny je země ochotna akceptovat i nižší růst než 7 % ročně. Bývalé vedení bylo nervózní, když se růst dostal k číslům 7,5 – 8 % a politikové se snažili podpořit ekonomiku. To není ideální, protože dnes se můžeme zadlužovat a celý systém funguje jenom proto, že investoři věří v globální růst, na kterém má Čína lví podíl.

Spotřeba domácností  v USA neočekávaně v dubnu klesla o 0,2 %, potom, co ještě v březnu rostla ve výši 0,1 %. Minulý týden jsem psal, že jiné ukazatele tvrdí úplný opak. Tak si tedy můžete vybrat. Nejvíc se minulý týden očekávala data z amerického trhu práce. Mohla naznačit i další vývoj v politice FEDu. Data byla mírně pozitivní na úrovni 175 000 nových pracovních mást (očekáválo se, že to bude jen 165 000). Míra nezaměstnanosti mírně vzrostla na úroveň 7,6 % (z 7,5 %). Dle analytiků to znamená, že FED bude nadále kupovat americké dluhopisy ve výši 85 mld. USD měsíčně a přestane jenom tehdy, až se čísla budou pohybovat na úrovni 200 000 nových pracovních míst alespoň 4 měsíce po sobě. Na to si však musíme ještě počkat.

Sledujte nás také na Facebooku.

Matúš Pošvanc, NFAH, goldsilvercesko.cz