Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

V Arizoně se bude možná platit zlatem a stříbrem.

V Arizoně se chystá hlasování o tom, zdali budou mít zlaté a stříbrné mince status zákonného platidla. To znamená, že občané státu budou moci platit daně a své dluhy prostřednictvím zlatých a stříbrných mincí, vyražených na území USA. Kdyby Arizona zákon přijala, začal by platit v roce 2014. V USA již 14 států uvažovalo o zavedení této možnosti. Zatím se to povedlo jenom v Utahu. V ostatních státech, jako je kupříkladu Virginie či Jižní Dakota, byl návrh smeten ze stolu a je vysoce pravděpodobné, že bude smeten ze stolu i v Indianě.

Pravicové Švýcarské lidové straně se podařilo získat více než 100- tisíc podpisů během termínu 18 měsíců, což znamená, že se může vyhlásit referendum o tom, že Švýcarská národní banka (SNB) nebude dále prodávat a obchodovat se švýcarským zlatem a že bude držet minimálně 20% svých rezerv ve žlutém kovu. I když je možné, že referendum neuspěje, faktem zůstává, že Švýcarsko mělo jako poslední stát na světě měnu krytou zlatem, a to do roku 2000. Bylo by to proto zajímavé, kdyby se to povedlo.

Je již tradicí, že oficiální statistiky z Číny nebere nikdo moc vážně. Viceguvernér tamní centrální banky se vyjádřil minulý týden, že banka má 1054 tun zlata, což byl údaj z roku 2009. Věří tomu někdo? Určitě ano. Lidé dnes věří čemukoliv. Avšak je nanejvýš podezřelé, že země, která vytěží 400 tun zlata a doveze dalších 500-600 tun zlata za rok, nepřidá do svých oficiálních zásob ani jedinou tunu. No nic, uvidíme, jestli Čína překvapí v nejbližší době nějakým uvěřitelnějším vyjádřením.

Reklama

Čína a Indie jsou největší konzumenti zlata a stříbra na světě. Dle World Gold Council se poptávka po zlatě tento rok vyšplhá v Indii blízko k 1 000 tunám; v roce 2012 byla na úrovni 864 tun. Tak to vypadá, že poptávku nezastaví ani vyšší daně, ani nové regulace a ani rekordní ceny žlutého kovu v indických rupiích. Zlato je jednoduše dovozní artikl číslo dva po ropě a hotovo. Indické domácnosti drží přibližně 18 000 tun zlata, čehož hodnota je přibližně 50% tamního HDP.

Banka J. P. Morgan vyhrála spor s investory, kteří ji obvinili z manipulování s cenou stříbra. V pondělí rozhodl soudce Patterson, že žalobci sice dokázali, že J P. Morgan může manipulovat s cenou (čemuž se banka nebránila), ale neprokázali, že to dělala „vědomě“ a s vědomím manipulace. Tak opět může být svět klidnější, že se jednou ta pravda po legální stránce ukázala.

Sledujte nás také na Facebooku.

Matouš Pošvanc, NFAH, zlatostribrocz.com