Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Úmyslně vytváříme bubliny

Nejzajímavější událostí minulého týdne bylo sezení německého ústavního soudu k otázce legality mechanizmu OMT (Outright Monetary Transactions). Před zasedáním soudu ECB opětovně potvrdila, že neexistuje limit na výšku tohoto mechanizmu. Byla to reakce na to, že se v německém tisku objevily informace o limitu pro OMT ve výši 524 mld. euro. Tiskové oddělení ECB však zprávu popřelo a uvedlo, že „tak jak bylo řečeno už mnohokrát, neexistují žádné limity pro OMT. Jeho výška bude záviset na tom, co bude nutné udělat“. Německý ústavní soud zároveň vyhlásil, že primárně ho zaujímá legalita daného mechanizmu a ne jestli byl nebo bude úspěšný v boji s krizí. I když nejsem právník, celkem by mě zajímalo, jak budou soudci rozhodovat o něčem, co nebylo nikdy použito a co je jenom verbální intervencí ECB, vzhledem k tomu, že doteď neexistují žádná pravidla ani popis toho, jako bude mechanizmus fungovat. To potvrdil před nedávnem i prezident ECB, když se ho na to novináři ptali. No nic, uvidíme, co řekne soud; ale to se nejspíš dozvíme až na podzim.

Andy Haldane, ředitel pro finanční stabilitu v Bank of England, varoval při svém vystoupení v parlamentu před globální finanční nestabilitou. Doslova uvedl, že „nalejme si čistého vína. Úmyslně jsme nafoukli největší bublinu s vládními dluhopisy v historii… musíme být proto ostražití, jaké důsledky nám to může přinést v případě toho, že bublina deflačně splaskne rychleji, než bychom chtěli.“ Bank of England samozřejmě okamžitě jeho slova popřela a vyhlásila je za jeho soukromý názor a zdůraznila, že „vrátit úrokové míry na normální (cca 4%) úroveň způsobí okamžitou recesi.“

Švýcarsko se pravděpodobně přidá k mezinárodnímu plánu boje proti daňovým únikům a pomůže vytvořit informační systém, prostřednictvím kterého budou daňové úřady sdílet informace o potenciálních daňových únicích. Tak znělo doporučení komise zřízené při ministerstvu financí země. Dle konzultační společnosti Boston Consulting Group je Švýcarsko jedním z největších offshore center. No a vypadá to, že pomalu končí.

Reklama

Španělsko si zachovalo svůj rating na úrovni BBB-. Rating zůstal nezměněn, protože agentura Standard & Poor’s ocenila snahy spojené s konsolidací tamních veřejných financí. Avšak výhled zůstal negativní a není se čemu divit, když si uvědomíme, že země je značně zadlužena, že má vysokou nezaměstnanost, otřesený bankovní sektor, který neřekl ještě poslední slovo, a stále vysoký rozpočtový deficit.

Kdo nakonec spustí potopu? Někteří si vsadili na Japonsko, které čelí reálním problémům vzhledem ke svojí rozsáhlé zadluženosti a stagnující ekonomice. Tu se snaží povzbudit tamní premiér a prezident centrální banky vládními výdaji a monetárním uvolňováním. Ale Japonsko používá již 50 % všech svých daňových příjmů na obsluhu svého dluhu, z čehož není možné se vyhrabat. Avšak řešení se vždy najde. Ideálně je nutno propagandisticky zapojit japonskou veřejnost, která by mohla vládní dluhopisy kupovat. A Japonci jsou vskutku originální. Na propagaci využívají holčičí skupinu, která debutovala s písničkou “Abeno Mix” a její členky vyhlásily, že si zkrátí sukni vždy, když index Nikkei vzroste:

V květnu rozpočtový deficit USA vzrostl o 10 % oproti stejnému období minulého roku. Výdaje překročily příjmy o 138 mld. USD, ač před rokem to bylo „jenom“ 124 mld. USD. Na straně druhé agentura Standard & Poor’s zlepšila výhled ekonomiky USA z negativního na stabilní a ponechala rating AA+. Hlavními důvody jsou, že USA má silnou ekonomiku a silný monetární systém. Agentura by se však měla zamyslet nad tím, jak chce USA splatit svůj 16 biliónový dluh. Ten je i hlavním důvodem toho, že FED s vysokou pravděpodobností nezmění výrazným způsobem měsíční nákupy vládních dluhopisů ve výši 85 mld. USD. Na straně druhé si investoři myslí, že FED nákupy omezí, protože úroky na 10tiletých dluhopisech vzrostly z 1,63 % 2,15 %. FED by mohl program omezit jedině tehdy, kdyby měl jistotu, že jiné centrální banky budou realizovat ty stejné stimuly, jejichž dopad je v principu vždy globální, a to by mohlo udržet úrokové míry dluhopisů USA na nízké úrovni. Jinak by měla vláda problém s obsluhou svého dluhu a musela by škrtit své výdaje, což by mělo negativní dopad na ekonomiku a zaměstnanost.

Sledujte nás také na Facebooku.

Matúš Pošvanc, NFAH, goldsilvercesko.cz