Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Striptýz španělského bankového sektoru. Američtí senátoři budou možná bez výplaty.

Situace v unii je vyřešena. Všechno je za námi. Tedy alespoň dle některých lídrů. To ale neříkají již poslední čísla. Německá ekonomika, nejsilnější motor Evropy, kupříkladu zpomaluje. I když ještě roste tempem 0,7% ročně, hlavním tahounem růstu byly veřejné výdaje, což není vůbec optimistické. A není se čemu divit. Německá ekonomika je závislá i na jiných zemích EU, kde to tak optimisticky nevypadá. Lídři však nezůstali chladní a šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker jenom tak mezi řečí plácl, že euro je až příliš silné, na což trhy zareagovaly prudkým pádem kurzu. A opět se není čemu divit. Představitelé Ruské centrální banky se kupříkladu vyjádřili, že svět se řítí do nové vlny měnových válek. Japonský jen soutěží s dolarem, americký dolar chce být nejslabší měnou světa a euro musí reagovat. Všichni chtějí přeci podporovat export. Jedinou smůlou je, že takovéto války ústí do velké devalvace měn i do inflace. Druhou možností, jak reagovat, je udržení silné měny, smysluplné daně a nízké regulace – cesta Německa po II. světové válce. 

Nešťastní a nezaměstnaní Řekové sekají veřejné lesy hlava nehlava, jenom aby se doma v této zimě dřívím zahřáli. A není to jenom záležitost Řecka. V Německu se tato „móda“ rovněž rozrůstá. Mnoho Němců si totiž koupilo na vytápění domů zařízení na dřevo a uhlí. To vyvolalo prudký růst cen těchto surovin, a tak si chodí sekat dříví do německých lesů.

Španělský premiér Mario Rajoy se zapřísáhl, že jeho země nebude potřebovat další pomoc pro tamní bankový sektor. Vyhlásil, že španělské banky udělaly kompletní striptýz toho, co mají na svých bilancích. Ale asi měl na mysli nějaký druh katolického striptýzu, protože všichni očekávají, že klesající ceny nemovitostí setnou hlavu bankovnímu sektoru a že nezaměstnanost a nepružný zákoník práce setnou hlavu Španělsku. A představte si, k velkému překvapení… řecká ekonomika bude potřebovat další pomoc, a to od svých souputníků z eurozóny. MMF odhaduje, že země bude potřebovat navíc 5,5 – 9,5 mld. euro. Myslím, že to můžeme rovnou vynásobit; pro jistotu dvěma. A Gerard Depardieu není jediný, kdo uniká z Francie. Tamní centrální banka Banque de France zveřejnila data o tom, že jenom v říjnu a listopadu odešlo ze země 53 mld. euro, krátce poté, co vláda přijala nový daňový zákon na zdanění bohatých lidí. Tak to chodí. Francie se tak zdá se řítí přímo do…

Reklama

Japonská centrální banka je připravena uvolnit svou monetární politiku. Dnes uvidíme, co se přesně stane a co to přesně znamená. Lídr Japonska pan Abe si přeje vyšší inflaci. A některé ceny již reagují. Kupříkladu ceny benzínu vzrostly o 4,5 jenu, resp. o 3% od konce listopadu.

Agentura Fitch varuje USA, že může ztratit svůj 3-áčkový rating, vzhledem k situaci kolem tzv. fiskálního útesu. Více než polovina republikánů inklinovala začátkem minulého týdne k myšlence, že zablokují fungování vlády, pokud prezident Obama nepřistoupí k jejich požadavkům na snížení výdejů. Koncem týdne si to rozmysleli a dohodli se, že na 3 měsíce zvýší dluhový strop. Získaný čas chtějí využít na vysvětlování svého postoje demokratům. Zároveň hrozí tím, že když neprojde rozpočet v obou komorách parlamentu, zablokují výplaty pro všechny poslance. Tak uvidíme, co opět vymyslí příští týden.

Matouš Pošvanc, NFAH, zlatostribrocz.com