Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Řecko bylo opět zachráněno; ne však naposled.

Řecko bylo opět „zachráněno“. Ministři Evropské unie se dohodli na podmínkách pomoci. K nim patří kupříkladu snížení sazeb na půjčky, které poskytují Řecku členské země EU, o jedno procento nebo prodloužení splatnosti bilaterálních půjček a půjček z EFSF o 15 let. Ministři a zástupci MMF se shodli na tom, že dluh země klesne do roku 2020 na 124% jejich HDP. Ale myslím, že tomu už nikdo nevěří a je to jenom zbožné přání. Vždyť se koukněte na následující graf. Několik odhadů toho, jak se bude Řecku opět dařit, jsme tu již měli:

To se událo minulý týden v pondělí. Už ve čtvrtek však začal dělat problémy MMF, který uvedl, že svou část půjčky neuvolní, pokud nebude dohodnuto zpětné odkoupení řeckých dluhopisů. To má zredukovat dluh země o 10 %. A vypadá to, že dohoda je daleko. Tamní bankovní asociace se nezvládá dohodnout s ministerstvem financí o odkupu dluhopisů, které má vláda odkoupit se 70% slevou. Mezitím se pomoc Řecku schválila s velkou podporou v německém parlamentu, kde hlasovalo pro 473 poslanců a proti jenom 100 členů parlamentu. Volební lídr sociálních demokratů a protivník kancléřky Merkelové v nadcházejících volbách pan Steinbrueck uvedl, že sice hlasovali pro, ale ne jako podporu vlády, ale pro stabilitu a zodpovědnost v Evropě. Tak se zdá, že po volbách se v Německu nic nezmění a země bude nadále poskytovat své peníze zadluženým státům. Aspoň prozatím.

Jak jsme očekávali minulý týden, Moody´s snížila rating Evropskému stabilizačnímu mechanizmu z Aaa na Aa1 s negativním výhledem jako důsledek snížení ratingu Francie. Rozhodnutí bylo motivováno primárně důvody o přepojení kvality zemí, které jsou akcionáři ESM.

Reklama

Nezaměstnanost v říjnu v EU vzrostla na 11,7%. To znamená, že již 18,7 milionů lidí je v Evropě mimo pracovní poměr. Nejhůř, tedy kromě Řecka, je na tom Španělsko, kde vzrostla nezaměstnanost ze 25,8% na 26,2%. Ale situace se zhoršuje i v Itálii, kde rostla nezaměstnanost z 10,8% na 11,1%. Stabilní čísla jsou v Německu (5,4%) a v Rakousku. Za tím je však velice jednoduchá matematika. Čím více lidí nebude pracovat, tím více z nich bude napojeno na tamní sociální programy. Čím více lidí bude závislých na dávkách, tím méně daný stát vybere na daních, které jsou potřebné pro financování sociálních programů. Suma sumárum je to vražedná kombinace, která se v některých zemích dokonce navyšuje. Kde? No kupříkladu v Španělsku, kde tamní bankovní sektor investoval nemalé prostředky do trhu s nemovitostmi, který se zhroutil. Španělské banky mají sice během 15ti dnů získat prvních 35 mld. euro z celkového záchranného balíku 100 mld., ale již dnes se odhaduje, že jejich ztráty budou minimálně ve výši 178 mld. Euro, a někteří tvrdí, že to bude 400 mld. To vše jsou peníze, které můžou Španělé získat na půjčkách. Ale jak je budou splácet, když přestávají pracovat a vyrábět? Pomůžou si zdaněním bohatých lidí? Vůbec! Koukněte na Británii. Tam již dvě třetiny milionářů opustily zemi, aby se vyhnuly 50% dani a stát přišel takhle o 7 mld. liber na daních, protože tito lidé přestali platit daně úplně.

OECD výrazně snížila odhad růstu globální ekonomiky. Předpokládá, že svět bude růst v roce 2013 jenom o 1,4%, přičemž ještě před 6 měsíci to bylo 2,2%. OECD zároveň predikuje růst v roce 2013 v USA na úrovni 2%, v Japonsku na úrovni 0,7% a v Evropě na úrovni mínus 0,1%.

Japonsko se pustilo do boje s recesí a deflací. Tamní vláda oznámila, že podpoří ekonomiku balíčkem ve výši 10,7 mld. USD. Zajímavostí je, že je to jenom pár dní před volbami, kde bude pravděpodobně současná vládnoucí strana poražena. Je to tedy jenom gesto pro voliče, nebo skutečný slib? Bank of Japan se připravuje na zásadní boj s deflací. Opoziční lídr pan Abe totiž řekl, že BoJ by měla zvýšit své inflační cíle na 2% a zavázat se k rozsáhlému monetárnímu uvolňování. Když neposlechne, je zároveň odhodlán přepsat zákon o její nezávislosti. Takže BoJ se velice pravděpodobně zařadí mezi centrální banky, které budou tisknout, tisknout a tisknout.

Republikánský lídr v americkém Senátu Mitch McConnell se údajně “s chutí zasmál,” když mu kolegové představili návrh Tima Geithnera (ministra financí) jak se vyhnout problému fiskálního útesu. Obamova administrativa údajně připravila návrhy, které jsou jednostranné – založeny na zvýšení daní. USA potřebuje dle republikánů seriózní plán, který bude obsahovat i výdavkové škrty. Takže uvidíme ani ne za měsíc, co se reálně stane. Ale podle bývalého manažera hedgeového fondu a hvězdy show Mad Money Jima Cramera, je absolutně naivní věřit, že by byl připraven nějaký důvěryhodný plán. Takže je nutno se připravit i na to nejhorší.

Matouš Pošvanc, NFAH, zlatostribrocz.com