Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Poptávka po zlatě oslabila

Společnost World Gold Council vydala zprávu o prvním čtvrtletí 2013 a trendech spojených s poptávkou a nabídkou zlata. Hlavními hesly zprávy bylo, že se poptávka v prvním čtvrtletí snížila o 13 % na roční bázi a vzhledem k poklesu cen se snížila poptávka i v nominálním vyjádření o 16 % na 51 mld. USD. V prvním čtvrtletí se zaznamenal i odliv 177 tun zlata s fondů ETF. Silnější poptávka byla zaznamenána u zlatníků, a to o 12 %. Produkce zlata byla o 4 % vyšší v porovnání s obdobím před rokem. Hlavními subjekty, které nakupovaly zlato, byly stále centrální banky, které sice nakoupily o 5 % méně ve srovnání s minulým obdobím, avšak zároveň byly čistými nákupci již 9 po sebe jdoucích kvartálů.  

Australská mincovna Perth Mint zaznamenala v dubnu rekordní prodej zlata vzhledem k poklesu cen. V dubnu prodala celkem 111 505 uncí zlata, což byl dvojnásobek toho, co prodala před měsícem, a o 534 % víc než to, co prodala ve stejném měsíci, ale před rokem.

Aby si čtenář udělal perspektivu, ročně se vytěží přibližně 2600 až 2700 tun zlata. Dle ředitele jedné z největších těžebních společností Barric Gold máme dnes “jenom pár skutečně velkých dolů… celkově je dnes asi 400 zlatých dolů, které produkují zlato. Z toho je 156 takových, které vytěží nad 100 tisíc uncí zlata za rok, 21, které vytěží nad 500 tisíc uncí, a jenom šest z nich vytěží nad 1 milion uncí zlata ročně.“ Relativního nedostatku se však není nutno obávat. 99 % všeho vytěženého zlata dnes máme ve formě cihel nebo šperků. Vše je tedy jenom otázka ceny.

Reklama

Cenové přirážky v Indii se minulý týden opětovně zvýšily s ohledem  na skutečnost, že se obchodníci obávají opětovného zavedení dovozních restrikcí. Centrální banka již dovoz zlata prostřednictvím komerčních bank omezila. Hlavním problémem v zemi je tamní deficit platební bilance, který je způsobený i dovozem zlata a stříbra. Ve srovnání s březnem se zvýšil dovoz zlata do země z 3,1 mld. USD na 7,5 mld. USD. Motivací pro obchodníky byly nízké ceny kovů a vysoká poptávka.

Portugalsko nebude ani uvažovat o tom, o čem uvažoval Kypr, vyhlásil tamní guvernér centrální banky. Kypr chtěl prodat část svých zlatých rezerv ve výši 400 mld. euro jako součást svého záchranného plánu. Guvernér vyhlásil, že jediným důvodem, proč je tamní centrální banka považována za relativně stabilní s vyváženým rizikem své bilance, jsou právě její zásoby zlata. Portugalsko drží 382,5 tuny žlutého kovu.

Sledujte nás také na Facebooku.

Vzhledem na cestovní povinnosti budu mít týden pauzu…

Matúš Pošvanc, NFAH, goldsilvercesko.cz