Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Opačné reakce, než byly plánovány

Ceny drahých kovů výrazně klesly. Dalo by se očekávat, že to mnoho lidí odradí od kupování těchto investičních komodit. Stal se však pravý opak. Média byla plná zpráv o klesajících cenách a zároveň se objevily informace o tom, že poptávka výrazně stoupla. Kupříkladu obchodníci v USA téměř vyprodali své zásoby různých produktů a ziskové marže rostly stejnou úměrou, jako klesala cena na COMEXu. Dle dat z americké mincovny US Mint se jenom 17. dubna prodalo rekordních 63 500 uncí zlata (což jsou přibližně 2 tuny reálného kovu). Zvýšenou aktivitu kupujících zaznamenalo i Japonsko. Malí individuální investoři chápou to, že trh se zlatem je značně volatilní, avšak na druhou stranu jim nabízí lepší podmínky než klasický bankovní sektor v zemi. Stejná situace je i v Indii, kde jsou dnes lidé přesvědčeni, že lepší cenu již nedostanou. Dá se to chápat, protože dnes je cena zlatých šperků v zemi o 15 % nižší, než byla před pár dny a týdny. Další příklad může být Čína. Tamní zákazníci dnes kupují kvůli výrazně nižší ceně a údajně se 10 a 20 – gramové slitky již vyprodaly a vyšší hmotnosti slitků ještě jsou, avšak se pomalu vyprodávají. Dokonce tamní Čínská společnost pro zlato a stříbro uvedla, že vyprodala všechny zásoby a musí čekat do příští středy na nové dodávky ze Švýcarska a Londýna. Podobně je na tom i Austrálie. Tamní téměř monopolní výrobce produktů ze zlata a stříbra, společnost Perth Mint, uvedla, že se jí během těchto dní zdvojnásobila poptávka po produktech.

Za normálních okolností by taková zpráva způsobila pohyb ceny jakékoliv komodity. V jednom z největších povrchních dolů v USA, Bingham Canyon Mine, se propadlo podloží a zasypalo celou oblast, jak je vidět na obrázku.

Předpokládá se, že těžba se spustí až za pár let. Důl těžil primárně měď, avšak sekundární produkty byly stříbro (3 – 5 miliónů uncí – 0,9 % celkové roční celosvětové produkce) a 300 – 500 tisíc uncí zlata. Pro zlato by tato zpráva neměla být až tak negativní. Téměř všechno zlato, které se vytěží, se skladuje; a proto se dá výpadek produkce jednoduše nahradit z existujících zásob. Avšak stříbro je jiný typ komodity. Stříbro se užívá v průmyslu a je spotřebováváno. Tudíž pokles nebo výpadek produkce by měl mít vliv na cenu.

Reklama

Investor John Paulson přišel téměř o jednu miliardu dolarů kvůli k tomu, že má ve svém portfoliu i významný podíl zlata, které ztratilo 13 % své ceny za pár dní. Avšak Paulson a jeho fond je stále pozitivně naladěn na zlato a tvrdí, že „federální vláda vytiskla tolik peněz, že poptávka po zlatě jako alternativní měně ze strany individuálních a institucionálních investorů jenom poroste.“ Paulson je přesvědčen, že krátkodobá volatilita na trhu neznamená, že z dlouhodobého hlediska neuvidíme rostoucí poptávku po žlutém kovu.

Sledujte nás také na Facebooku.

Matúš Pošvanc, NFAH, goldsilvercesko.cz