Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Obama nemůže zařídit čtyři věci. Kdo je sponzorem řeckého fotbalového klubu?

Obama bude pokračovat ve svojí politice. A to je taky důvod, proč nebude schopen zařídit 4 věci. Za prvé nemá šanci znovunastartovat ekonomiku. Neexistuje nic, co by ji mělo významně pomoci. Reálný růst ekonomiky je totiž dnes založen na půjčkách, což není udržitelné. Za druhé nebude schopen snížit dluh USA, který již překročil 16 bilionů USD vzhledem k rozsáhlým sociálním programům a vojenským výdajům. Za třetí nesníží nezaměstnanost, která se dnes pohybuje na úrovni 7,9%, ale mnoho analytiků upozorňuje, že kdyby se nezaměstnanost měřila tou samou metodologií jako před 10 lety, překročila by již úroveň 20%. Tento názor zároveň podporuje i fakt, že měsíc co měsíc je stále víc lidí závislých na sociálním programu „food stamp“. No a nakonec se mu nepodaří zamezit poklesu reálného příjmu obyvatel kvůli pokračování politiky kvantitativního uvolňování ze strany FEDu. Obamova administrativa bude zároveň čelit za méně než 55 dní první velké zkoušce – tzv. fiskálnímu útesu. To znamená, že když se nepřijmou žádná opatření na snížení dluhu do 2. ledna 2013, spustí se automatické škrty. Ty jsou ve výši 65 mld. USD v prvním roce a v příštích devíti letech mají dosáhnout hranice 1,2 bilionu USD. Mějte prosím na paměti, že jejich dluh je oproti této částce 16násobný. Rovněž se může stát, že fiskální útes bude mnohem dříve. Ministerstvo financí USA totiž informovalo, že část federálního dluhu již dosáhla úrovně 16 222 235 000 000 USD koncem října a je jenom cca. 171 mld. USD pod zákonným limitem 16 394 000 000 USD. No, ono nezáleží na tom, kdy se USA dostanou do potíží, ale co s tím. Nejpravděpodobnější řešení však bude cesta podobná Řecku. To znamená, že se přijmou určitá úsporná opatření, ale zároveň se vyjedná delší čas na získání rozpočtové stability. Stane se samozřejmě to samé, co v Řecku. Nic. Proč? Slabá ekonomika, vysoký dluh, program QE, vyšší daně, stoupající nezaměstnanost, bezedné sociální programy. Takže mnoho štěstí prezidentovi Obamovi a Bůh žehnej Americe.

Řecko dosáhlo nejvyšší nezaměstnanosti za poslední období, a to ve výši 25,4%. Co je však mnohem děsivější? Nezaměstnanost mladých. Ta je na neuvěřitelné úrovni 58%. A v EU to není až tak o moc lepší. Průměr je 23,3%. Na následujícím grafu je možné vidět, které země jsou na tom z hlediska nezaměstnanosti mladých nejhůř:


 

Řekové musejí být reálně zoufalí. Fotbalový klub z města Larissa podepsal novou sponzorskou smlouvu. Na tom by nebylo nic divného, kdyby to nebylo s místním veřejným domem. Ano, s bordelem. Musím připustit, že cílení marketingové kampaně je vskutku originální.

Reklama

Krize bude dle kancléřky Merkelové trvat nejméně dalších pět let. Řekla to na sněmu své strany. „Kdokoliv si myslí, že krize může být překonána během jednoho nebo dvou let, je na velkém omylu,“ zdůraznila delegátům. Merkelová byla rovněž na návštěvě svého protějšku v Londýně, aby prodiskutovala pozici Británie vůči navyšování rozpočtu Evropské unie. Němci i Britové jsou čistí plátci, a tak by měli táhnout za jeden provaz. Merkelová však řekla, že je sice za úsporná opatření na úrovni národních států, ale že zároveň podporuje mírné navýšení rozpočtu EU, aby byl průchodný mezi jednotlivými členy unie. Hm. Tak tomu říkám perfektní ilustrace toho, jak popřít to, co si myslíte a prosazujete.

Minulý týden jsme psali o tom, že Španělsko se rozhoduje o vzniku nové státní mega špatné banky, která by vzala na svou bilanci všechny špatné půjčky a toxická aktiva z tamních komerčních bank. O podobném návrhu již diskutují i v Itálii. Vláda však návrh zatím zamítla. Důvod byl prostý. Nechce zatím ručit za toxická aktiva svých bank, protože prozatím není pod tlakem investorů a nechce si tímto opatřením zkazit doposud vhodné podmínky na dluhopisovém trhu. Ale jak vidíte, bomba tiká i v Itálii, jinak by o těchto návrzích nediskutovali.

Francie se snaží zkombinovat povzbuzení ekonomiky se silným sociálním zázemím. Je to možné? Myslím, že ne, ale Francouzi se o to snaží. Chtějí totiž zvednout DPH na všechno kromě základních potravin a navrhují rovněž zavést daňové úlevy pro podnikatele ve výši 20 mld. euro, když budou použity na reinvestice nebo na zaměstnání lidí. Uvidíme, co se bude dít, protože rozsáhlý sociální systém a rigidní trh práce mohou významně zamíchat kartami v otázce konkurenceschopnosti Francie.

Hádejte, kdo je nejlepší přítel Španělska? Tak to byste neuhodli. Malá kanadská ratingová agentura DBRS. Proč? Německý tisk odhalil, že ECB akceptovala španělské bondy, založené v ECB jako kolaterál, bez jakéhokoli haircutu (snížení hodnoty). A podle jejich vlastních pravidel se měl uplatnit haircut minimálně ve výši 5%. K překvapení bylo zjištěno, že ECB uplatnila pravidla na bondy správně. Jenom použila hodnocení kanadské agentury, která hodnotí bondy ratingem A. Ostatní agentury však kupodivu hodnotí španělské bondy jenom kousek nad hranicí „junk“ (nízká bonita). Ono chybička se vloudí. Jsme jenom lidi. Tahle chybička bude ve výši přibližně 17 mld. euro.

Matouš Pošvanc, zlatostribrocz.com, NFAH