Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Nevlastníte zlato? Jste ve velkém nebezpečí.

Zasedání monetárního výboru FEDu nepřineslo minulý týden žádné nové informace. FED bude nadále kupovat vládní aktiva v hodnotě 85 mld. USD měsíčně; nezměněnýzůstal i inflační cíl ve výši 2% a na stejné úrovni zůstaly i základní federální úrokové sazby ve výši od 0 do 0,25%. Tato politika bude pokračovat až do termínu, kdy míra nezaměstnanosti v USA neklesne pod 6,5%. Co bylo však důležité, byla poznámka, že komise bude velmi pozorně sledovat vývoj ekonomiky USA a v případě negativních nálad změní své nástroje.

Obchodování Turecka s Íránem, kdy Turecko exportuje do Iránu zlato a Írán na oplátku zemní plyn, nabývá mezinárodní charakter. Organizace United Against Nuclear Iran apeluje na Londýnskou asociaci obchodníků s drahými kovy a Istanbulskou burzu zlata, aby se neúčastnily tohoto obchodování. Pozastavení prodeje plynu za zlato má za cíl i americká diplomacie, která se snaží Ankaru od obchodování odrazovat. Faktem však zůstává, že Turecko je na plynu z Iránu závislé. Diplomatické aktivity však nejsou bez zpětné vazby. Turecké zlato nejde již přímo do Iránu. Turci používají jako prostředníka Spojené arabské emiráty. A tu se stále více a více obchodníků se zlatem začíná tureckého zlata obávat a zároveň požadují dodatečné přirážky za obchodování s tureckým kovem, vzhledem k jeho politické senzitivitě.

Stanice CNBC mluvila s kontroverzním švýcarským investorem Marcem Faberem. Známa finanční žurnalistka Maria Baritromo se ho ptala: “Vy říkáte, že dnes jsou trhy jako na houpačce. Jednou jdou bez příčiny nahoru a jednou dolů. Není to stejné i se zlatem?“ Faber se klasicky zasmál a odvětil: “Ale ano, jednou je nahoře a jindy dole. Ale já se obávám systematické krize, válek a podobných věcí, a když se toho obávám, vlastním zlato.” Faber stejně řekl Marii Baritromo, že jasně vidí, že ona není vlastníkem zlata. Bartimoro řekla, že nějaké zlato vlastní v podobě šperků, na což Faber odvětil, že, “sorry, ale musím vám říct, že jste ve velkém ohrožení, protože nemáte zlato… ale jinak jste zlatá žena!”

Reklama

Kde ti lidé neukryli zlato. V Irsku našli zlato opět při rekonstrukci domu. Tentokrát to byla rekonstrukce staré hospody, kde pracovníci našli pod podlahou 81 zlatých mincí. Někdy je skutečně dobré pustit se do rekonstrukce starých nemovitostí.

Matouš Pošvanc, NFAH, zlatostribrocz.com