Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Nemožnost konsenzu o rozpočtu EU. Kdo je nej sexy muž Japonska?

Nejdůležitější událostí týdne byl určitě summit Evropské unie o svém sedmiletém rozpočtu a neschopnost lídrů se dohodnout. Francie žádala zachovat dotace pro zemědělství, Británie chtěla škrty ve výši 200 mld. euro, Dánové chtěli speciální garancie a východní státy s jižními zas zachování rozvojových projektů. Prezident Rumpoy po zasedání zveřejnil několik poznámek o procesu přijímání rozpočtu, kde uvedl, že lídři EU budou nadále pokračovat ve snaze přijmout rozpočet, který bude vyhovovat všem 27 členům. Uvedl, že není nic světoborného, že se lídři nedohodli. Dokonce se proces podobá procesu z roku 2005, kdy rovněž lídři rokovali nadvakrát. Co však podle něj zůstane důležité, je fakt, že rozpočet musí být prorůstový.

Agentura Moody´s snížila rating Francii na Aa1 z Aaa s negativním výhledem. Důvody jsou negativní ekonomický výhled ekonomiky, nejistá fiskální politika a značná expozice francouzských bankových institucí v zemích evropské periferie. To znamená, že rating padne i ESM, podle vlastních pravidel agentury. Moody´s rovněž zachovala negativní výhled pro italský bankovní sektor, protože tamní banky mají špatnou kvalitu aktiv, nízkou ziskovost a omezený přístup na kapitálové trhy.

Španělské toxické úvěry dosáhly mezitím na „překvapivý“ nový rekord ve výši 178 mld. euro. To znamená, že tamní banky budou potřebovat téměř dvounásobnou pomoc, která jim byla přislíbena v létě, a to tehdy ve výši 100 mld. euro. A Španělsko čelí i dalšímu problému. V neděli se konají regionální volby v  Katalánsku a tak se zdá, že vyhrají nacionalisté – separatisté. A to by byl reálný problém pro Madrid, který se snaží ukazovat zemi v dobré kondici, stabilní a fiskálně zodpovědnou.

Reklama

Stále více Řeků páchá sebevraždu. Ministr Nikos Dendias zveřejnil čísla policie, které ukazují, že 677 lidí se zabilo v roku 2009, 830 v 2010, 927 v 2011 a 690 do konce srpna tohoto roku. To je více než 3100 lidí od počátku krize. A krize nekončí. Ministři financí zemí EU a zástupci MMF se snaží vyřešit problém dluhu Řecka. Jako obyčejně neúspěšně. Finální rozhodnutí o další tranži ve výši 44 mld. euro zatím neodsouhlasili. Takže na finální řešení si musíme opět počkat. A ono opět nebude, protože bez velkého krachu se tahle země prostě nevzpamatuje.

Kdo je nej sexy muž v Japonsku? No přeci ten, kdo vlastní vládní dluhopisy. Ne, nežertuji. Japonské ministerstvo financí se rozhodlo apelovat touto kampaní na muže v středních letech. Důvodem má být pomoc zemi, kde požadavky na financování přesahují možnosti/zájem kapitálových trhů.

A tu je nejdůležitější graf světa. Zobrazuje čínské rezervy, které byly tvořeny z přebytků obchodní bilance a které byly používány na nákup amerických dluhopisů. Russell Napier, konzultant CLSA Asia-Pacific Markets, řekl o grafu: „Růst čínských rezerv určoval všechny aktivity na finančních trzích za posledních 20 let. Byl to základ globálního růstu a teď je pryč.“

Prezident FEDu Ben Bernanke naléhal na Kongres a Obamovu administrativu, aby co nejrychleji vyřešili problém tzv. „fiskálního útesu,“ který znamená automatické škrty ve federálním rozpočtu USA. Řekl, že Kongres by měl zvýšit limit dluhu, protože to povzbudí ekonomiku, zvýší zaměstnanost, a následně vlastně sníží dluh. Nerozumím tomu, protože vlastně řekl, že čím vyšší dluh bude země mít, tím nižší dluh bude mít. Jeho kolega z amerického ministerstva financí Timothy Geithner dokonce podporuje myšlenku zrušení stropu na dluh úplně; jo úplně. Koukněte se na video mezi minutou 7:00 a 7:15.  

 

Matouš Pošvanc, NFAH, zlatostribrocz.com