Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Německo: Chceme své zlato zpátky!

Minulý týden bychom si měli zapamatovat. Německo se rozhodlo dovést část svých oficiálních zásob zlata zpět do země. Německo drželo z historického hlediska část svých zásob zlata mimo zemi, vzhledem k obavám z ruské invaze během studené války. Dnes chce mít nad svým zlatem lepší kontrolu. Bundesbanka se rozhodla stáhnout své zásoby zlata z Paříže (11% svého celkového zlata) a z USA (9% svého celkového zlata) zpět do Německa. Bundesbanka (BUBA) se tak rozhodla po kritice tamního dvora auditorů, který ji kritizoval za to, že Německo nemá kontrolu nad kvalitou zlata a nad jeho vlastnictvím. S tím souvisejí dvě věci. Zaprvé je to otázka, zdali BUBA ještě důvěřuje jiným centrálním bankám. Zároveň si musíme uvědomit, že to není len taková ledabylá centrální banka. BUBA jednoznačně patří mezi nejvlivnější centrální banky světa. Kdyby totiž Německo opustilo eurozónu, ECB by byla jenom pro srandu králíkům. Druhou otázkou zůstává fakt, že své zlato uvidí Němci teprve v průběhu sedmi let. To vyvolává u některých pozorovatelů trhu se zlatem mnoho otázek, primárně směrovaných na americký FED. Ten totiž podezřívají z toho, že manipuluje s cenou zlata. Údajně tak, že půjčuje své zlato a zlato jiných zemí komerčním subjektům, které mohou tak ovlivňovat cenu. Jinými slovy je na místě otázka, zdali má FED 300 tun německého zlata, nebo ne, resp. proč to má trvat tak dlouho. Je třeba mít na paměti rovněž to, že FED by měl mít ve svých trezorech víc než 6200 tun zlata. Dodat 300 tun by měla být proto vlastně hračka. Dva dny po oznámení BUBA ohlásila nizozemská politická strana CDA, že žádá to samé co BUBA. Holandsko patří mezi TOP 10 zemí, které mají velké zásoby zlata a 90% z nich drží mimo hranice Nizozemska. Kdo bude teda další? Možná investoři, kteří vlastní papírové podíly v ETF jako je GLD nebo SLV a kteří začnou požadovat namísto papírového ekvivalentu reálné zlato. Uvidíme.

Kdybyste se náhodou měli procházet po okolí nějakého lomu nebo dolu, nezapomeňte si s sebou vzít detektor kovů. Jednomu Australanovi se to celkem vyplatilo. Našel totiž zlatý nuget, který vážil 5,5 kg a měl hodnotu 315 000 USD.

Minulý týden jsem doporučoval, že když nevíte co dělat s penězi, měli byste si koupit zlaté tričko. Nějaký drogový dealer si z toho vzal asi ponaučení. Jenom ten vkus byl jiný. Pořídil si totiž zlatý samopal AK-47. Honduraská policie odhaduje cenu samopalu na 50 000 USD.

Reklama

Těžební průmysl v Jižní Africe se ocitá na křižovatce. Prezident Jacob Zuma ohlásil, že změní systém zdaňování a licencování tohoto průmyslu. To není nejlepší zpráva pro mnoho podnikatelů. Jedním z nich je společnost Anglo American Platinum, která ohlásila záhy uzavření některých dolů coby důsledek stávek a nevlídných politických podmínek. To může mít negativní efekt na těžbu platiny a růst její ceny.

Matouš Pošvanc, NFAH, zlatostribrocz.com