Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Nedostatek kovu při dnešních cenách je všude

Po drastickém pádu cen kovů předminulý týden jsme byli svědky bezprecedentního zvýšené poptávky po celém světě, počínaje USA, Kanadou, Austrálií, ale i Asií. Média byla plná zpráv o neuspokojené poptávce a vyšších prémiích prodejců. Dle některých zdrojů byla kupříkladu poptávka po žlutém kovu v Číně na nejvyšší úrovni za posledních 30 let. Americká mincovna U. S. Mint musela zrušit dodávku nejmenších zlatých mincí (1 / 10 unce) kvůli tomu, že se jí vyčerpalyvšechny zásoby a poptávka byla během prvních měsíců tohoto roku o 118 % vyšší než za celý minulý rok. Mincovna rovněž tvrdí, že prodala dalších 681 000 uncí stříbrných mincí, což znamená nový rekordní měsíční prodej, kdy bylo prodáno víc než 3 milion kusů stříbrných mincí. Podobná situace panuje na trhu se  zlatem, kde se prodalo během dubna (který ještě neskončil) víc než 196 500 uncí zlata. Rekordní prodej byl zaznamenán v prosinci 2009, kdy mincovna prodala 231 500 zlatých eaglů. Ta samá situace je i ve Velké Británii. Tamní státní mincovna Royal Mint prodala třikrát tolik zlata než obvykle. Nákupní panika zavládla v Dubaji i v Indii. Tamní obchodníci hlásí, že stogramové zlaté cihly a mince jsou vyprodány a zmizely z trhu. V Indii obchodníci tvrdí, že prodají denně tak 15 tun zlata, což je o polovinu víc než během klasické sezóny.

Další zprávy jsou ještě zajímavější. Někteří investoři tvrdí, že společnost CME, která je správce trhu COMEX, odmítla dodat bývalému řediteli firmy CME panu Leovi Mahlamedovi zlato v hodnotě dvou kontraktů (200 uncí zlata) a dala mu jenom stvrzenku o vlastnictví cihel. Pravda nebo lež? Těžko říct. Kdyby to však byla pravda, je to první krok k tomu, aby se cena papírového zlata trvale odčlenila od ceny fyzického zlata. V případě papírového zlata se totiž obchoduje jenom nárok na zlato, ne zlato samotné.

Minulý týden jsme psali o uzavření největšího dolu na zlato a stříbro v USA. Tento týden vyhlásila společnost Barrick Gold, že zvažuje uzavřít projekt Pascua Lama v Jižní Americe vzhledem k nepříznivým environmentálním podmínkám ze strany chilských úřadů a dalších regulačních nároků. Co by to znamenalo? Společnost je jedna z největších těžařských společností na světě a projekt Pascua Lama měl přinést na trh 700 – 800 tisíc uncí nového zlata (0,93 % celkové roční produkce zlata na světě) a až 35 milionů uncí stříbra (4,5 % celkové produkce stříbra na světě). Jinými slovy by takováto zpráva mohla tlačit cenu stříbra mnohem výš. Samozřejmě, kdyby byly dnešní ceny určovány na základě fundamentů a ne na COMEXu, kde se obchoduje sentiment a papír.

Reklama

Sledujte nás také na Facebooku.

Matúš Pošvanc, NFAH, goldsilvercesko.cz