Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Myslíte si, že Mexiko má své zlato?

To je dobře, že si to myslíte alespoň vy. Mexičané si nejsou až tak jistí. Možná si pamatujete zprávu, že 95 % všech oficiálních zlatých rezerv Mexika je uloženo v Londýně. Minulý týden se tamní Federální dvůr auditorů rozhodl nařídit kontrolu všech zlatých zásob země v Londýně z hlediska kvality zlata a jeho množství. Proč? Tak nějak se prý zjistilo, že když předloni Mexiko kupovalo zlato za 4,5 mld. USD, tak si zapomnělo zkontrolovat, jestli je zlato, které se koupilo, v pořádku. Ono se to někdy stává, že si člověk koupí něco za 4,5 mld. USD a nezkontroluje si, jestli to má v pořádku.

Miliardář Paulson věří pořád zlatu. Údajně neprodal žádný ze svých podílů ve zlatem krytém fondu SPDR Gold Shares Trust, oproti tomu, co udělal jiný miliardář Soros. Jeho investiční společnost dokonce zvýšila své podíly akcií v těžebních společnostech, jako je kupříkladu AngloGold Ashanti, Detour Gold, NovaGold Resources neboli Barrick Gold.

Nejlepší podmínky pro těžbu jsou ve Finsku, které je následováno Švédskem, Albertou, New Brunswickem, Wyomingem, Irskem, Nevadou a státem Yukon. Naopak nejhorší jsou prý Indonésie, Vietnam, nebo Kongo, dle studie kanadského think tanku Fraser Institute. Jak ale poznamenal jeden můj přítel: „Tak to tedy není vůbec pravda. Nejlepší zlatý důl je Česká Republika, alespoň pro ty vyvolené.“

Reklama

Americká státní mincovna US Mint prodala v únoru rekordní množství stříbrných mincí – 3,37 milionů uncí. Kombinovaný prodej za leden a únor tohoto roku byl již 10,8 milionů uncí stříbra, což je 33 % veškerého prodeje za celý rok 2012. Ještě zajímavější je trend, který můžete rovněž sledovat na následujících grafech, které mluví samy za sebe:

Zlato:

Stříbro:

Rusko, Turecko, Kazachstán i Ázerbájdžán zvýšily minulý měsíc své oficiální zlaté rezervy dle zprávy z Mezinárodního měnového fondu. To opětovně potvrzuje trend, že některé centrální banky kupují zlato jako součást své strategie diverzifikace zahraničních rezerv. Rusko se stalo devátou zemí v pořadí států s největšími oficiálními zásobami zlata a Turecko přeskočilo Venezuelu na patnácté místo.  

Poptávka po zlatě v Indii bude pravděpodobně růst. Vláda nakonec totiž úplně neočekávaně nezvýšila dovozní clo na zlato a zachovala současný stav. To může v kombinaci s klesající globální cenou posílit poptávku po žlutém kovu u jednoho z největších konzumentů zlata na světě.

A nakonec malý bonus. Mike Maloney připravil vynikající volně a bezplatně přístupné video s názvem „Utajená fakta o penězích“, které popisuje velmi dobrým způsobem věci, o kterých jste možná nevěděli. Doufám, že se bude líbit:

Matouš Pošvanc, NFAH, zlatostribrocz.com