Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Kypr prodá a zároveň neprodá své zlato

Nejdřív se objevila informace, že Kypr souhlasil, že prodá 75 % svých zlatých rezerv (přibližně 10 tun) a získá tak asi 400 milionů euro na financování části zdrojů na svou záchranu před bankrotem. Zprávu však okamžitě popřela tamní centrální banka, která vyhlásila, že nápad nebyl nikdy projednáván, nikdy k danému návrhu nedošlo a že není ani na jednacím stole. To bychom ale nemohli žít v těchto pošetilých časech, aby se k tomu nevyjádřil i Mario Draghi. Ten v pátek uvedl, že sice ECB a ani trojka netlačí na Kypr, aby prodával své zlato, a že nezávislost rozhodnutí centrálních bank je základem eurozóny, avšak kdyby se zlato prodalo, mohlo by krýt ztráty, které hrozí tamnímu bankovnímu sektoru. Tak si tedy opět můžete vybrat.

Parlament v Arizoně nakonec schválil zákon o možnosti užívání zlata a stříbra jako oficiálních peněz. Zákon byl přijat parlamentem v poměru 36 ku 22, republikáni vs. demokraté. Tamní parlament k němu však přidal jeden dodatek a to, že daňový úřad státu nebude nucen přijímat daně ve zlatě a stříbře. A tak zákon musí ještě jednou do arizonského senátu, který ho schválil již v únoru. Když projde senátem, občané budou moci platit zlatem a stříbrem, když se na tom obě strany obchodní výměny shodnou. Legislativa by měla být účinná od roku 2014.

Import zlata do Číny vzrostl v únoru o 89 % oproti lednu 2013. Může za to nízká cena na globálních trzích. Čína importovala do země 97 tun zlata (investičního a recyklovaného), což bylo výrazně nad lednovým dovozem ve výši 51 tun. Dovoz tak dosáhl čtvrté nejvyšší úrovně vůbec.

Reklama

Nízké ceny kovů neznamenají, že se poptávka po drahých kovech snížila. Naopak. Americká mincovna US Mint zveřejnila jenom za duben prodej 1,7 milionu uncí stříbra; obchodníci zároveň zvýšili své prodejní marže o 1 USD během několika dní a to kvůli nedostatku dodávek mincí a prodlužování dodacích lhůt o 4 až 6 týdnů.  Nedostatek kovů se projevuje i v oficiálních depozitech na COMEXu, kde se zásoby snížily o 10 % za necelých 48 hodin. Nedostatek zlata hlásí i Bangkok nebo jižní Indie, ačkoliv byl dovoz kovů minulý rok na vysokých a skoro rekordních úrovních.

Zlato nekupují jenom centrální banky. Takový Ázerbajdžánský státní ropní fond (SOFAZ) dokoupil další tunu zlata a zvýšil svou držbu na 4 tuny. Jeho cílem je zabezpečit makroekonomickou stabilitu v zemi a zabezpečit bohatství pro obyvatele Ázerbájdžánu.

Sledujte nás také na Facebooku.

Matouš Pošvanc, NFAH, zlatostribrocz.com