Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Kupte si zlaté tričko.

Když skutečně nevíte, co s penězi, můžu vám poradit. Kupte si zlaté tričko. Ano, správně. Můžete si ho koupit za 230 000 USD a váži jenom 6 kg. K dostání je v Indii. S tím je spojen jediný problém. Pokud ho chcete nosit do posilovny nebo na kafíčko do obchodního centra, musíte si pořídit i tělesného strážce, nebo nejlépe hned dva. Druhou možností je ho nosit jenom doma a koukat se do zrcadla.

Čína má vážně po zlatě hlad. Loňský dovoz do země byl 720 tun a to jenom do konce listopadu, což vysoce překračuje 392 tun z celého předešlého roku 2011. To je konzistentní s názorem, že hlavním tahounem pro ceny zlata byla tato část Asie. Zároveň to s vysokou pravděpodobností znamená, že zlato nepadne příliš nízko bez ohledu na to, co si velké banky umíní udělat s cenou. Jestli totiž padne cena pod hranici 1650 USD, pád ceny zastaví zvýšená poptávka po kovu z Asie.  

Apetit po zlatě má i Írán a Turecko. Turecko jenom minulý rok vyexportovalo zlato v hodnotě 12,7 mld. USD do Íránu a Spojených arabských emirátů, přičemž určitě většina zlata z emirátů skončila i tak v Iránu. Irán prodává za zlato svou ropu i plyn, protože nemůže používat na výměnu americké dolary vzhledem k sankcím USA a EU. Turecko deklaruje, že žádné sankce neporušuje.  

Reklama

Další hladovec po zlatě bude pravděpodobně již za chvilinku Japonsko. Teď když vyhrál volby proinflačně naladěný pan Abe, zvažují tamní důchodové fondy a společnosti, že část svých aktiv umístí do zlata. Zatím plánují navýšit své rezervy jenom o 100 procent, což znamená, že dokoupí zlato za 600 mil. USD. Faktem zůstává, že je to jenom kapka jejich aktiv. Kdyby se rozhodly umístit do zlata jenom 1% svých aktiv, cena žlutého kovu by vzrostla exponenciálně.

Kdyby Američané chtěli důkladně zauditovat zlato ve vlastnictví FEDu, můžou podepsat petici, která nejenom požaduje důkladný audit zlatých cihel z hlediska jejich čistoty, ale i z hlediska toho, komu reálně zlato patří; tj. kolik zlata bylo půjčeno jiným bankám a obchodníkům a kolik z něho bylo založeno ve swapových obchodech. Stát Illinois chce uzákonit tzv. Precious Metal Purchasing Act (zákon o koupi drahých kovů), který stanovuje povinnost registrace každého obchodu a vedení evidence od 1 do 5 roků vzhledem k množství koupeného kovu a zakazuje bezhotovostní transakce při koupi kovů. Tak se zdá, že občané státu Illinois se můžou pomalu připravovat na zopakování vyvlastnění zlata, které bylo v roce 1933 v celé Americe. Může se to stát i jinde? Odpověď nechám na čtenáře samotné. A jak poznamenal Mike KriegerNejdřív registrace zbraní, potom registrace zlata. Jsem si jist, že vláda použije tyhle informace v náš prospěch, protože vláda, ta nás má ráda.“

Matouš Pošvanc, zlatostribrocz.com, NFAH