Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Kupte si dům v Sacramentu, možná najdete zlato.

CME – jeden z největších clearingových domů vyhlásil, že společnost Manfra, Tordella and Brookes Inc. nemůže plnit své závazky v dodání drahých kovů svým klientům. Společnost vzhledem k zásahu vyšší moci – hurikán Sandy – neplní své závazky. Ve svých depozitech má 29 000 uncí zlata a 33 000 uncií paládia. Zákazníci se můžou obrátit na jiné dodavatele. Je to téměř jeden měsíc po hurikánu, tak je dané vyhlášení minimálně podezřelé.

Dle Ministerstva průmyslu a informačních technologií Číny se jejich produkce zlata do konce roku 2015 zvýší na 450 tun ročně. Poptávka po zlatě by měla zůstat neměnná na úrovni 1000 tun. Ministerstvo zároveň uvedlo, že do konce roku 2015 má země za cíl mít 8000 – 9000 tun zlata. Neuvedlo však, jestli se jedná o plán pro státní rezervy nebo všeobecný plán pro celou zemi. Statistiky z Číny jsou stále zmatené. Nikdo neví, kolik zlata země ročně vyprodukuje. Jediné spolehlivé statistiky o dovozu uvádí Hong Kong. Otázkou zůstává, jestli do produkce zlata zahrnula vláda kupříkladu i zpracování dovezené rudy nebo dovezených koncentrátů zeminy.

Kuriozitou týdne byla zpráva ze Sacramenta. Tamní konstrukční společnost našla při rekonstrukci domu zlato ve formě zlatého prachu. Nález měl hodnotu 300 000 USD. Zajímavostí však je, že ta samá společnost našla při jiné rekonstrukci jiného domu v září minulého roku zlaté mince. Není to paradoxní, jak lidé ukrývají své poklady?

Reklama

 

Rakouská média informovala o půjčování zlata ze strany tamní centrální banky. Zdůrazňovala, že půjčování zlata bylo možné jedině se zlatem, které je umístěno mimo Rakousko; hlavně ve Velké Británii. Zároveň je nutné při těchto případech rozlišovat mezi tzv. alokovanými účty a nealokovanými účty. Alokované účty jsou založeny na principu konkrétního rozlišování zlatých cihel dle jejich čísel, které jsou následně přiřazeny konkrétnímu majiteli. Naopak nealokované účty jsou takové, kde má majitel zlata (centrální banka) jenom nárok na zlato uložené ve společném depozitu. A právě s tímhle zlatem je možné dále obchodovat v podobě jeho půjčování vzhledem k rozdílným lhůtám splatnosti neboli lhůtám dodání a jeho vyzvednutí.

Holandská vláda má ve svém vlastnictví 612 tun zlata, které je z větší části alokované v zahraničí. Nejvíc rezerv drží v Americe, méně v Kanadě a Velké Británii. Deset procent má uloženo v Amsterodamu. Dle tamní centrální banky je důvod držení rezerv v zahraničí primárně obchodního charakteru. Je to tedy další centrální banka, která připustila, že se svým zlatem obchodovala a dělala s ním finanční operace?

Matouš Pošvanc, NFAH, zlatostribrocz.com