Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Její veličenstvo královna Alžběta II. se byla kouknout na zlato v trezoru Bank of England

Britská centrální banka – Bank of England se uchýlila k nezvyklým krokům, aby ukázala, že zlato v jejích trezorech skutečně existuje. Nejdřív umožnila nahlédnout s kamerou do jejího trezoru profesoru Martynu Poliakoffovi, který mohl natáčet v trezoru, kde bylo zlato v hodnotě více než 315 mld. USD a které tam leží již od roku 1913:

No a pak se rozhodla, že pozve na „inspekci“ i její veličenstvo královnu Alžbětu II., aby viděla, že trezory jsou plné:

Reklama

 

Jedinou nezodpovězenou otázkou zůstává, komu dané zlato patří. Protože, jak řekl ve videu i prof. Poliakoff, zlato tam stále leží, jediné co se mění, jsou jeho vlastníci. A tato otázka je stále relevantní. Existuji totiž zprávy, které jsem popsal před dvěma týdny, že centrální banky jsou údajně zapleteny do manipulace cen se zlatem prostřednictvím půjčování svého zlata na trhu. To byl i případ rakouské centrální banky, která před parlamentní komisí přiznala, že na těchto operacích vydělala 300 milionů euro. Minulý týden také iniciativa Gold Antitrust Action Committee odhalila a zveřejnila studii, ve které Mezinárodní měnový fond ještě v letech 1999 povzbuzoval centrální banky k tomu, aby nevykazovaly své zlato příliš transparentně. Studie, která nebyla určena pro veřejnost, hovoří, že „počet zemí, které jsou zapleteny do půjčování zlata na trhu, dosáhl již 80, a množství zlata, které se tímto způsobem používalo v obchodech, tvořilo již 15% všech rezerv daných centrálních bank.“ Můžeme tedy tuto zprávu zařadit do nejasné mozaiky toho, že centrální banky se účastní operací na trhu se zlatem? Myslím, že asi ano.

Američtí senátoři z řad Demokratů se snaží o znovuprosazení daní na těžbu zlata na území USA. Tvrdí, že %sazba daně ve výši 12,5% by mohla přinést do federálního rozpočtu miliardy dolarů. Zpráva je založena na zákonu z 19tého století, kdy zdaňování těžby existovalo.

Import zlata do Číny se v říjnu zpomalil o 32%, kvůli nižšímu ekonomickému růstu. Čína koupila jenom 47,7 tun zlata v porovnání s 67,7 tunami zlata za minulý měsíc. Čína dovezla do země od začátku tohoto roku za 10 měsíců celkově 629 tun zlata oproti 289 tunám v minulém roce.

Nevím, jestli se pamatujete na pana NotHause, o kterém jsem psal koncem října. Byl to ten pán, co byl obviněn z domácího terorizmu, protože vydával alternativní měnu Liberty Dollar a byl celkem úspěšný. Mince se obchodovaly i na známém portálu eBay. Ten byl však požádán americkou tajnou službou, aby všechny mince, které se jejím prostřednictvím nabízely, stáhnul z aukčního portálu, a byly označeny jako padělky.

Matúš Pošvanc, NFAH, zlatostribrocz.com