Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Evropskou unii zasáhla recese

Po optimistických zprávách o tom, jak je v Evropě vše v pořádku, se ekonomika eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí zmenšila o 0,6% a ekonomika všech 27 zemí EU o 0,5%, což bylo o něco horší než se předpokládalo. Dolů padalo jak Německo, tak i Francie, Portugalsko, Velká Británie, Španělsko, nebo Itálie. Export v prosinci také poklesl o 1,8% a propadla se i domácí spotřeba o 3%. To signalizuje, že problém není jenom v zemích EU, ale také na globální úrovni. Ale politikové zůstávají optimističtí. Německý ministr průmyslu uvedl, že “tento pokles je jenom dočasný. Během roku si Německo polepší. Naznačují to data a podnikatelský sentiment.” Takže můžeme zůstat také optimističtí. A stačí se opětovně správně zahledět na statistická data. To když pohlédnete na průmyslovou produkci na mezi měsíční bázi, určitě zajásáte, protože se zvýšila o 0,5% v zemích EU a o 0,7% v zemích eurozóny. Když se však koukněte z hlediska meziročního, budete zklamáni. Průmyslová produkce se na meziroční úrovni snížila o 2,3% v zemích EU a o 2,4% v zemích eurozóny. Tak si tedy vyberte dle svého.

Vzhledem k poklesu HDP ve Francii je vysoce pravděpodobné, že Francie nenaplní rozpočtová kritéria definována na evropské úrovni. Francouzský ministr financí však zůstává klidný a myslí si, že HDP bude v zemi růst o 0,8% a že všechna kritéria naplní. Analytici si však myslí své a předpovídají Francii recesi, když ne stagnaci. Proti daňovým podvodům se chystá v zemi také politika omezení hotovostních transakcí nad 1000 euro ke konci roku 2013 s výjimkou pro nerezidenty, kteří budou mít možnost platit hotově do 10 000 euro, což je o 5 tisíc méně, než jak to funguje dnes.

Krizi již reflektuje i kulturní obec. Těžké časy v Řecku se promítají také do námětů filmů, které mají premiéru na berlínském mezinárodním festivalu. A není se co divit. Nezaměstnanost v zemi roste a nezaměstnanost mezi mládeží dosáhla nového rekordu na úrovni 60%. To znamená, že každý šestý občan ve věku mezi 15-24 lety je nezaměstnaný. Podobná situace je ve Španělsku, kde je nezaměstnanost mezi mladými lidmi na úrovni 55,6%. Stavební aktivita v Řecku padá jako jablíčko ze stromu a celkově se propadla o 66,6% na meziroční úrovni.

Reklama

Dle studie společnosti Ernst & Young mají banky v eurozóně rekordní počet toxických půjček – půjček, které se vůbec nesplácejí nebo se splácejí jenom částečně. Suma dosáhla neuvěřitelných 918 mld. euro, což je 7,6% celkových půjček v zóně. Rekordérem je Španělsko (15,5%) a Itálie (10,2%), naproti tomu Německo má jenom 2,7% toxických půjček. Když však vezmeme v potaz, že situace ve Španělsku se pomalu, ale jistě zhoršuje vzhledem k poklesu cen nemovitostí, poklesu ekonomiky a růstu nezaměstnanosti a obdobná situace začíná být také v Itálii, je studie dle mého stále značně optimistická.

Japonský ministr průmyslu chce, aby byl průmyslový index Nikkei na úrovni 13 000 bodů do konce března tohoto roku, což znamená nárůst o 17%. Co se tedy musí stát v Japonsku, aby se jim to podařilo? Myslíte, že je to snad snížení daňového zatížení, lepší prostředí pro podnikatele, uvedení nové technologie nebo nových reálných investic?. Ne. Ne. Japonsko si bere příklad z USA a je to další signál pro to, že chce výrazně uvolnit svou monetární politiku. Jinak je daný cíl nedosažitelný. To, že bude daný růst nereálný, o tom není pochyb.

A máme i dobré zprávy; tentokrát z USA. Jejich rozpočet byl v lednu po 8 měsících opětovně v přebytku ve výši 2,9 mld. USD. Lepší vývoj byl způsoben vyššími příjmy ze zdanění sociálních benefitů, což se projevilo na snížení celkového rozpočtového deficitu na úroveň 290 mld. USD – skoro o 60 mld. USD méně než před rokem (fiskální rok je v USA od října). Jediný problém je ten, že za poslední čtyři roky byl v deficitu vždy více než 1 bilion USD. Na tento rok je plánován deficit „jenom“ na úrovni 845 mld. USD.

Takzvaný sociální program Food Stamp v USA dosáhnul nových rekordů – 47,7 milionů závislých na dávkách od federální vlády; nárůst o 141 000 oproti předešlému měsíci. To značí, že na programu je více než 23 milionů domácností, které mají průměrný příspěvek ve výši 281 dolarů.

Matouš Pošvanc, NFAH, zlatostribrocz.com