Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Déja-Déja; Vu ve zlatě a stříbře

O manipulaci cen zlata a stříbra mluvíme již delší dobu. Na komoditním trhu COMEX totiž operuje několik velkých bank, mezi jinými J.P. Morgan, které drží rozsáhlé množství krátkých kontraktů (sázka na pokles cen), které jsou zároveň koncentrovány v rukách několik bank. Koncentrace umožňuje následně pohybovat s cenou dle mínění těchto subjektů. Minulý týden byl jedním z ukázkových příkladů, jak se manipulace na trhu projevuje. Když se zadíváte na graf z portálu zerohedge níže, můžete vidět téměř stejný vzorec chování; někdo to může velmi trefně nazvat denní déjà vu:

The Commodity Futures Trading Commission (Komise pro obchodování komoditních future kontraktů v USA – zkratka CFTC) se odvolá proti rozhodnutí federálního soudu, který pozastavil účinnost pravidel pro limity obchodování s počtem kontraktů na COMEXu. Federální soud pozastavil účinnost pravidel a dal je komisi propracovat. CFTC chtěla limitovat počet spekulativních kontraktů týkajících se jednoho majitele; více analytiků tvrdí, že to byla reakce komise na značnou koncentraci na komoditním trhu u stříbra, platiny a zlata. Uvidíme, jestli to pomůže. Implementace daných pravidel by mohla způsobit mírnější volatilitu na trhu a ztížení podmínek pro manipulaci cen velkými bankami.

Zlato je atraktivní pro stále více významných osobností. Kupříkladu turecký premiér Erdogan si stěžoval na Mezinárodní měnový fond, že ve svých doporučeních upřednostňuje jednu měnu – americký dolar. Tvrdí, že by bylo lepší, kdyby se MMF podřídil nějaké mezinárodní konstantě, indikátoru, který si vysloužil své univerzální postavení měny během celé historie lidstva – zlatu. A není sám, koho zajímá zlato. Jerry O´Neil, znovuzvolený zákonodárce z Montany, má rovněž pozitivní náhled na zlato. Dokonce žádá, aby byl ve zlatě placen, protože má velmi nízkou důvěru v americký dolar. Jako jsme již informovali nedávno, George Soros je také nakloněn zlatu. Dokonce zvýšil svůj podíl ve zlatém ETF fondu SPDR Gold Trust minulý měsíc a dokonce má ve svém portfoliu i akcie těžebních společností. Ta samá story platí pro dalšího miliardáře Johna Paulsona.

Reklama

A chcete znát, co si myslí další miliardář? Eric Sprott je jeden z guru zlatého a stříbrného průmyslu a když nechcete vidět video níže, Sprott v něm diskutoval o důvodech, proč dnes vlastnit zlato. A které jeho důvody jsou nejdůležitější z mého pohledu? Poprvé je to fakt, že i mainstreamová média začala mluvit o tom, že zlato by mělo být ve vašem investičním portfoliu, což bylo před 5ti lety úplně ojedinělé. Podruhé Sprott tvrdí, že je fakt, že centrální banky Západu dnes mají mnohem míň zlata nežjak tomu bylo před 10ti lety. Toto tvrzení zakládá na tom, že rovnováhu mezi produkcí a poptávkou po zlatě jsme již měli před 10ti lety. Mezitím se však poptávka značně znásobila, přičemž se produkce nijak nezvýšila. To znamená, že dodávky zlata se musely realizovat ze zásob primárně centrálních bank, které se scvrkly a dnes nemají již možnosti dále zásobovat trh. Třetí důvod je znehodnocování všech světových měn bez rozdílu. To dává zlatu naději pro další růst ceny. Pokud chcete vědět víc, koukněte se na video:

 

Matouš Pošvanc, NFAH, zlatostribrocz.com