Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Čína udává tempo

Nevím jak v Česku, ale na Slovensku se někdy říká, že Čína rulez. Čínské zahraniční rezervy vzrostly v minulém roce o 721% na úroveň 3,3 bilionů USD. Hypoteticky by si tak Čína mohla koupit celou zásobu zlata rovnou třikrát. Netvrdím, že se to stane, jenom to vytváří představu volného kapitálu, kdyby se Čína rozhodla mnohem více diverzifikovat své zahraniční rezervy do zlata, což není úplně nepřijatelná úvaha. Americké dluhopisy totiž už moc nekupuje. A poptávka v zemi po zlatě existuje. Kupříkladu prodej zlatých cihel se v Číně zdvojnásobil během sezóny jarního festivalu. Důvodem byly nízké ceny kovů na globálních trzích, ale i to, že zlato se stává vhodným dárkem; a Valentýnský den do toho a máte pěknou kombinaci příležitostí. Tak se zdá, že Číňani se mnohem více opičí po Západu, než by se někomu zdálo. Apetit po zlatu se projevuje i v těžebním průmyslu. Kupříkladu společnost China African Precious Metals koupila jenom nedávno zlatý důl v Jižní Africe, který se dostal do kapitálových problémů. Porovnat poptávku po žlutém kovu mezi tzv. Východem a Západem je možné i prostřednictvím intenzity vyhledávání na webu. Jak je možné vidět na obrázcích níže, v USA je dnes vyhledávání slova „zlato“ na úrovni roku 2011, přičemž v Číně dosahuje nových rekordů:

USA:

Cina:

Reklama

Zdroj: http://www.google.com/trends/explore  

Investoři vybrali z tzv. zlatých ETP (exchange-traded products) jenom v únoru 5,6 mld. USD, což bylo 4,5% celkové hodnoty zlatých ETP, přičemž meziroční pokles byl na úrovni 6,8 mld. USD. Důvodem za poklesem investic do zlata prostřednictvím ETP byly poklesy cena na zlatě, očekávaní dřívějšího ukončení uvolněné monetární politiky amerického FEDu, ale i přesun kapitálu do akcií. Investice do zlata jsou pro ně víc investicemi v časech nejistoty, která se údajně končí. Nevím, na jaká čísla z ekonomiky se dívají, ale určitě ne na ta, na která my ostatní.

Na straně druhé zlato kupují některé centrální banky. V únoru se k ruské a kazašské centrální bance přidala centrální banka Jižní Koreje. Ta nakoupila v únoru 20 tun zlata a zvýšila své zlaté rezervy na úroveň 104,4 tun, které dosahují hodnoty 4,8 mld. USD. Rezervy ve zlatě však stále tvoří jenom zanedbatelných 1,5% celkových zahraničních rezerv banky.

Řecké zlato má hodnotu 4,74 mld. euro. Řecko údajně drží 50% svých rezerv v zemi a druhou část rezerv má uloženou v americkém FEDu, v londýnské Bank of England a ve Švýcarsku. Asi si myslíte, že Řekové čekají na růst ceny, aby splatili své dluhy. Já o tom pochybuji. To se moc nenosí, platit tvrdou měnou. Nejspíš dluhy odepíší, než by je měli zaplatit. Informace byla podána na zasedání parlamentu, protože se jí dožadovala tamní extrémistická strana Zlatý úsvit, která se obává, že Řekové již své zlato dávno nevlastní.

Sledujte nás také na Facebooku.

Matouš Pošvanc, NFAH, zlatostribrocz.com