Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Budeme tisknout a tak lehce nepřestaneme.

Minulý týden byly v principu dvě zásadní zprávy. Tou první bylo zasedání komise pro měnovou politiku FEDu, kde se rozhodlo o pokračování kupování hypotečních listů a amerických dluhopisů ve výši 85 mld. USD měsíčně. Podle Jamesa Rickardse je základním cílem centrální banky podpora domácí spotřeby tím, že se lidé budou obávat inflace. Jinými slovy FED má zájem na zvýšení obrátkovosti peněz a jejich ekvivalentů v oběhu. Mezi základní nástroje, které FED má, je snižování hodnoty dolarů a nízké úrokové míry. Tím bude podporovat export a bude se snažit přivodit inflaci – nižší hodnota dolarů totiž způsobí vyšší náklady dovozů a ty se pak projeví ve vyšších cenách výrobků ve Státech.

Druhou zprávou byla dohoda lídrů EU o tzv. bankovní unii, resp. společném bankovém dohledu. Dohoda je určitým kompromisem vůči Němcům, kteří nechtěli dohled ECB nad jejími menšími regionálními bankami. A tak bude ECB dohlížet od března 2014 na 150 největších bank v celé unii. To je jinak i důležité datum, protože do tohoto data se budou lídři na sto procent snažit zachránit v unii kohokoli a za jakýchkoli nákladů.

Řecko se pokusilo snížit svůj dluh o 11% prostřednictvím programu zpětného výkupu svých dluhopisů a bylo celkem úspěšné. Průměrná cena odkupu byla 33,5 centu na každé euro, což bylo jenom málo nad očekávanou hodnotu. Jedno je však již dnes jisté. Tím, že se jim podařilo odkoupit dluhopisy ve výši jenom 9,5% HDP, nedokážou naplnit cíl snížení dluhu na 124% HDP v roce 2020. Ale s tím i tak moc lidí nepočítalo, takže to můžeme považovat za malý úspěch.

Reklama

Standard & Poor’s varovala Velkou Británii, že může ztratit svůj tří-áčkový rating v průběhu pár let. Důvodem je nízká míra ekonomické aktivity a oslabení politických závazků ke konsolidaci veřejných financí. Dalším důvodem jsou vlastní výpočty agentury, která tvrdí, že dluh země se zvýší na 100% HDP ze současných 80%. A chcete znát největší rozpočtové hříšníky, kteří měli nejvyšší rozpočtové deficity jako % z HDP kumulativně v letech 2008 – 2012? Irsko, Řecko, Španělsko a USA. A samozřejmě tyto deficity se platily jedině prostřednictvím nových dluhů:

Inflace v Číně byla 2%. Čínský lid platil za zboží a služby o 2% více než tomu bylo ve stejném období v minulém roku. Inflace byla minulý rok ve výši 4% a vláda se jí snaží udržet pod touto úrovní. Obchodní bilance země s USA dosáhla v minulém měsíci svůj rekord ve výši 29,5 mld. USD. Bylo skoro pravidlem, že Čína za tyto přebytky kupovala výhradně americké dluhopisy. To je však již jeden rok minulostí. Místo toho se Čína uchyluje k investicím v Africe a kupování komodit.

Sociální program Food Stamps dosáhl minulý měsíc v USA nového rekordu. Počet Američanů, kteří se přihlásili do programu, vzrostl o 607 544 lidí, což bylo nejvíc od května 2011 a program tak dosáhl výše 47,7 milionů pobíratelů, což je již 15% celkové americké populace. Minulý týden se prezident Obama radoval z klesající míry nezaměstnanosti, která se udržela pod 8%. Já bych se až tak neradoval, protože skoro 73% všech nových míst vytvořených za posledních 5 měsíců je v oblasti veřejné zprávy. Amerika se jinak pořád zadlužuje. Jenom za první dva měsíce fiskálního roku 2013 si dokázala půjčit a minout neskutečných 292 mld. USD. Důvodem byly vyšší výdaje na zemědělství, program Medicare a program pro veterány. Na vyřešení problému tzv. fiskálního útesu jim zůstává jenom pár dní, a dohoda se zatím ani „nečrtá“. Obama je údajně ochoten škrtat v programu Medicare za výměnu vyšších daní pro bohaté Američany, škoda jen, že ti se následně odstěhují. Tak mnoho štěstí Ameriko.

Matúš Pošvanc, NFAH, zlatostribrocz.com