Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Asijský apetit po zlatu

Dle agentury Thomson Reuters bude množství zlata, které se propašuje do Indie, tento rok na úrovni 140 tun. To by znamenalo 40% nárůst pašování. Hlavním důvodem pro pašování je vysoká poptávky po žlutém kovu ze strany obyvatelstva a rovněž politika vlády, které pozůstává z dovozních cel, lokálních omezení prodeje a restrikcí na dovoz. Tyto dvě protichůdné síly nahrávají pašování.

Dle World Gold Council se oficiální dovoz zlata do Indie vyšplhá v druhém poolletí tohoto roku na úroveň 350 – 400 tun. To by znamenalo 200% nárůst v porovnání s předcházejícím rokem. Dle WGC se celkový objem dovezeného zlata tento rok vyšplhá na 865-965 tun. Naproti tomu Čína dovezla údajně do země 160-170 tun zlata jenom během dubna. Celkový dovoz zlata do země dle WGC dosáhne úroveň 780 – 880 tun zlata.

Nejžádanější produkt z dílny americké mincovny U.S. Mint, Americký 1/10 uncový Eagle je opětovně na „menu“ mincovny. Trochu nečekaně však mincovna omezila jeho měsíční produkci na 20 000 kusů, bez omezení počtů kusů pro jednu domácnost. Mince se začala opětovně prodávat minulé úterý za 195 USD, což znamenalo, že si mincovna účtovala 40% marži nad spotovou cenu. Mincovna přestala minci nabízet, protože po ní zaznamenala vysokou poptávku a zásoby se velmi rychle vyčerpaly.

Reklama

Rusko, Řecko, Turecko, Kazachstán a Ázerbájdžán minulý měsíc nakupovaly zlato a zvýšily své zlaté rezervy. Země tak využily nízké ceny pro nákup zlata. Dle dat z MMF centrální banky nakoupily během dubna 972 000 uncí zlata (30,2 tuny). Centrální banky dle WGC tvoří víc než 11% podíl na trhu se zlatem.

Prodej kanadských zlatých a stříbrných mincí Maple Leafs z dílny Royal Canadian Mint se rovněž výrazně zvýšil za první kvartál tohoto roku. Stříbrné mince zaznamenaly růst prodeje o 65 % a prodalo se jich 6 miliónů kusů oproti 4 miliónům v minulém roce. Zlaté mince zaznamenaly dokonce vyšší nárůst prodeje, a to o 96 % na úrovni 269 000 kusů.

Projekt Pascua-Lama společnosti Barrick Gold má další problémy. Tentokrát jsou to problémy spojené s vládní environmentální agenturou, která uvalila na společnost pokutu ve výši 16 milionů dolarů, což byla dle chilských zákonů maximální možná pokuta. Projekt se zároveň opozdí minimálně o rok nebo dva vzhledem k tomu, že společnost Barrick Gold bude muset splnit environmentální podmínky pro těžbu. Projekt Pascua Lama měl dodávat na trh ročně 700 000 – 800 000 uncí zlata (0.93 % roční světové produkce) a 35 milionů uncí stříbra, což je 4,5 % celoroční produkce stříbra na světě.

Sledujte nás také na Facebooku.

Matúš Pošvanc, NFAH, goldsilvercesko.cz