Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Arizona to téměř zvládla

V úterý arizonský senát definitivně schválil zákon o tom, že zlato a stříbro budou na území tohoto státu oficiálním platidlem. Zákon byl reakcí na obavy z inflace v zemi a nejistot spojených se současným měnovým systémem. Arizona se téměř stala druhým státem USA, kde by se mohlo oficiálně platit zlatem a stříbrem od roku 2014. Téměř. To by zákon nesměla ve čtvrtek vetovat arizonská guvernérka Jan Brewerová. Ta ve svém vyhlášení uvedla, že daný zákon nemůže podpořit, i když uznává obavy spojené s devalvací měny nebo neudržitelností dluhu federální vlády. Guvernérka tvrdí, že zákon by měl být důsledněji připraven a jeho fungování by mělo byť koordinováno s federálními úřady. Zákonodárci by se mohli vetu vzepřít, avšak není to velmi pravděpodobné, protože na to potřebují dvoutřetinovou většinu v obou komorách parlamentu, kterou však nemají.

Prodej fyzického zlata trhá rekordy. A všimla si toho i mainstreamová média. Americká mincovna U.S. Mint dosáhla téměř rekordu v prodeji zlatých amerických eaglů, když prodala nakonec 209 500 kusů, což bylo jenom o 22 000 kusů méně, než kolik činí rekord z prosince 2009. Rekordu však dosáhla u stříbra. Prodala 4,2 miliónu stříbrných mincí, což byl nový měsíční rekord. Podobná situace je i v Austrálii. Tamní mincovna Perth Mint tvrdí, že poptávka po zlatě i stříbře je nejvyšší za posledních pět let. Mincovna musí fungovat přes čas i o víkendech, aby zvládla nápor svých zákazníků. Mnoho obchodníků zároveň tvrdí, že poptávka po zlatě se vyrovnává té z let 2007-2008, kdy vypukla finanční krize. Kupříkladu velká investiční společnost Physical Gold z Británie tvrdí, že čekací lhůty na mince jsou delší než tři týdny a na cihly si zákazník počká víc než šest měsíců. Za normálních okolností to byly jenom dny. Poptávka po zlatě stoupá i v Turecku. Turecký import zlata stoupnul o 18,5 tun jenom během dubna a je na rekordních úrovních od června minulého roku. Import žlutého kovu vzrostl o 51 % na 120,8 tun.

Stříbro je oblíbená investice i v chudších zemích; kupříkladu v Mexiku. Dle dat tamní centrální banky se prodej stříbra v zemi výrazně zvýšil, jenom za prvních 23 dní dubna bylo prodáno více než 177 tisíc stříbrných mincí, což je tolik, kolik se normálně prodá za tři měsíce.

Reklama

Švýcarská centrální banka zvažuje, že za určitých podmínek navýší zásoby zlata ve svých depozitech. Tvrdí to tamní prezident banky Thomas Jordan, který vidí v zlatě určitou možnost, jak diverzifikovat měnové rezervy banky a snížit riziko, kterému je držením zahraničních rezerv vystavena. Je to pravděpodobně reakce na to, že se v zemi chystá referendum o švýcarském zlatě, které organizuje tamní Lidová strana.

Sledujte nás také na Facebooku.

Matúš Pošvanc, NFAH, goldsilvercesko.cz