Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Arizona se může připojit k státům, kde se bude platit zlatem.

Občané Arizony, kteří se obávají inflace a kolapsu amerického dolaru, se můžou ochránit proti této hrozbě. Finanční senátní komise přijala první kroky k tomu, aby se zlaté a stříbrné mince mohly užívat pro účely oficiálních plateb. Užívání soukromých mincí bude dobrovolné. Senát tvrdí, že občané Arizony potřebují mít možnost připravit se a mít plán B v případě ekonomických problémů. Senátor Worsley, autor návrhu, řekl, že když „lidé mají zájem užívat soukromé mince v platebním styku, nemám s tím žádný problém.“

VIA MAT – společnost, která skladuje drahé předměty a mezi jinými i zlato, se údajně rozhodla neposkytovat své služby občanům Spojených států, dle stránky Sovereign Man. ViaMat v současnosti na americké půdě působí, ale tvrdí, že: “V současné době čelíme významným změnám v regulacích našeho podnikání. Ty jsou spojeny především s daňovou legislativou a s tím souvisejícími povinnostmi. Důsledkem toho se VIA MAT rozhodnul pozastavit poskytování služeb těm lidem, kteří můžou být jakýmkoli způsobem spojeny s daňovými povinnostmi vůči USA.“ Tak se zdá, že být občanem USA začíná být značně otravné.

Zlato držené v trezorech FEDu na Manhattanu je dobré kvality. Vyplývá to z prvního auditu, kterému bylo zlato podrobeno v důsledku stížností Rona Paula. Audit zahrnoval 367 vzorků zlata a FED ho plánuje vykonávat na pravidelné ročné bázi. Faktem však zůstává, že primárně chtěl Ron Paul vykonat audit účetních operací FEDu, které by poodhalily údajné aktivity centrální banky na trhu se zlatem.

Reklama

Někteří analytici předpokládají, že nový čínský zlatý ETF fond bude mít výrazný vliv na globální cenu zlata. Číňané nemají dnes možnost investovat do takovýchto nástrojů, i když v sousedních zemích, jako je Japonsko nebo Hong Kong, takovéto investiční fondy existují. Zároveň existuje však obava analytiků z toho, že někteří miliardáři – kupříkladu Soros – prodali své velké pozice v největším zlatém fondu SPDR Gold Trust. Podle nich může nastat situace, kdy prodej způsobí pokles cen, což způsobí další výprodej a následně další pokles cen atd..

Západní mocnosti nabízejí Teheránu dohodu o zmírnění sankcí a povolení obchodování svých produktů ve zlatě, když Teherán uzavře svůj závod na údajné obohacování uranu s názvem Fordow. Nabídka má být tlumočena na společné konferenci v Alma Atě v Kazachstánu 26. února.

Indie oficiálně zakázala import zlatých šperků z Thajska. Vláda podezřívala importéry, že zneužívají volnou linku na dovoz nejen zlatých šperků, ale i investičního zlata z jihovýchodní Asie. Indická vláda bojuje proti dovozu zlata do země již delší dobu kvůli tomu, že dovoz zlata jí způsobuje problémy na straně její platební bilance. Poptávka obyvatelů po zlatě je stále vysoká, protože je to pro ně protiinflační zbraň a kulturní zvyk na straně druhé.   

Matouš Pošvanc, NFAH, zlatostribrocz.com