Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Všude nové definice

Historicky nejnižší úrokové míry, které uvedla minulý týden ECB, ještě ani nevychladly a ECB již pokračuje s verbálními intervencemi. Mario Draghi řekl, že ECB je připravena k dalšímu snížení úrokových sazeb, když si to vyžádá ekonomická situace v eurozóně. Rada guvernérů údajně začíná poprvé nahlas uvažovat o negativních úrokových mírách pro vklady bank, které mají komerční banky uloženy u ECB. Centrální banka bude muset zasáhnout pravděpodobně již brzy, protože předpověď růstu dle Evropské komise není velmi optimistická. Komise tvrdí, že eurozóna  v roce 2013 klesne o 0,4 % a celá unie o 0,1 %. Centrální banka má údajně zároveň zájem přímo kupovat i tzv. asset-backed securities (cenné papíry, jejichž podkladovým aktivem jsou nesplacené bankovní záruky), což v překladu znamená, že ECB si dá tyto cenné (možná spíš „bezcenné“) papíry na svou bilanci a nově vytvořené penízky přímo potečou do zemí periferie, kde jsou ekonomické problémy.

No, a pokud si myslíte, že měnové války neexistují, tak se tedy zamyslete nad těmito zprávami. Centrální banka Austrálie snížila své základní úrokové míry o čtvrt procenta na 2,75 %, což je historické minimum. Kdo další? Centrální banka Jižní Koreje nečekaně snížila sazby z 2,75 % na 2,5 % jako reakci na kvantitativní uvolňování v Japonsku. No, a ve středu rovněž Polská národní banka snížila své základní úrokové míry na 3 % o čtvrt procentuálního bodu jako reakci na snížení sazeb ECB.

Nezaměstnanost v Řecku dosáhla nových rekordů. Počet nezaměstnaných vzrostl na roční bázi o 270 776 osob a v zemi je 27% nezaměstnanost. Nezaměstnanost mladých dosáhla rovněž nového rekordu, v zemi je bez práce 64,2 % mladých lidí ve věku do 26 let.

Reklama

Stále si myslíte, že znárodnění vkladů v bankách na Kypru byla jenom ojedinělá událost? Tak vás možná zaujme informace, že Evropská komise zvažuje „zdanění“ vkladů nad 100 tisíc euro v případě kolapsu banky, kde má občan uloženy své peníze. Dobrá zpráva je, že nejdřív bude muset banka zkusit najít externí kapitál, potom se obrátí na své akcionáře a až následně bude moct sáhnout na vklady obyvatelstva nad 100 tisíc euro. Jak dlouho však bude trvat přeskočit první dvě fáze, to již jasné není.

Je více než zajímavé, že výnosy italských dluhopisů jsou na stejné úrovni jako před krizí, a počet nesplácených úvěrů roste stále rychlejším tempem. Suma již dosáhla 130 mld. euro, což znamená, že již 8 % všech půjček není spláceno v termínu. Zajímavé, když je v Evropě vše v pořádku a vše funguje jako hodinky. Nebo ne? 

Francouzský ministr financí Pierre Moscovici vyhlásil, že éra úspor je již za námi a že úspory nejsou jedinou cestou z evropské krize. Částečně ho podpořil i německý ministr financí Schäuble, který souhlasí s odkladem podmínek plnění rozpočtových deficitů u problematických zemí. Tak se mi zdá, že Schäuble začíná s něčím souhlasit nebo nesouhlasit dle počasí, které bylo minulý týden celkem vlídné. Opačný názor má však jeho kolega, guvernér německé centrální banky Jens Weidmann, který vyhlásil, že „toto nemůžeme nazývat úspory… na to, abychom získali zpět důvěru trhů, nesmíme vymyslet pravidla, o kterých pak řekneme, že je budeme dodržovat až někdy v budoucnu“. Tak bychom si asi měli pomalu zvykat na to, že v případě sociálních programů sociálních států nám platí nová definice toho, čemu se říká pravidlo.

Stále víc lidí pochybuje o datech o čínském růstu HDP. Privátní a veřejný dluh země se vyšplhal na 250 % HDP a uniklé informace z diplomatické pošty USA, které jsou zveřejněny na WikiLeaks, ukazují, že růstu čínského HDP nevěří ani Američané. Ti tvrdí, že data nesedí se spotřebou elektřiny, pohybem zboží a výši bankovních úvěrů. Stále více expertů zároveň tvrdí, že růst Číny se zpomalí na 6 % do roku 2020 a možná i na úroveň 3 % vzhledem k stárnoucímu obyvatelstvu. Čína se tak nachází v pozici Japonska před dvaceti lety.

Prezidentka MMF Christine Lagarde řekla, že vláda USA by neměla redukovat svůj dluh tak razantně, protože to může způsobit pokles HDP o 1,5 %. To není dobrá zpráva, když si uvědomíme, že USA potřebují zdravý růst jako sůl. A i když akciové trhy rostou bezprecedentní rychlostí, je to již 195. měsíc po sobě, co vzrostl počet lidí v USA na sociálních dávkách; v nominálním vyjádření je to již 10 962 532, což je víc, než kolik činí populace Řecka. Opět nová definice zdravého hospodářského růstu.

Sledujte nás také na Facebooku

Matouš Pošvanc, NFAH, goldsilvercesko.cz