Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Potřebujeme reformy

ECB varovala před novou finanční krizí. Hlavním důvodem je, že země eurozóny mají značné ekonomické problémy a zvyšuje se počet nesplácených úvěrů. Je za tím jednoduchá logika. Tak jak se snižuje ekonomická aktivita, tak mají dlužníci více problémů se splácením svých dluhů vzhledem k zvýšené nezaměstnanosti. ECB sice nespecifikovala, o které banky se primárně jedná, avšak dodala, že se jedná primárně o banky těch zemí, kde je vyšší nezaměstnanost. Z toho vyplývají kandidáti, jako je Španělsko, Řecko, Portugalsko nebo Itálie.

Zvyšující se nezaměstnanosti bychom se určitě obávat měli. V Evropské unii již přesáhla 12 %. Největším strašákem je však nezaměstnanost mladých, která dosahuje již 24 % a stále roste již 24 po sebe jdoucích měsíců. Favoritem je Španělsko, kde nezaměstnanost mladých roste již 41 měsíců v kuse. Země s nejvyšší mírou jsou Itálie (40,5%), Portugalsko (42,5%), Španělsko (58,2%) a samozřejmě Řecko (62,5%).

Z toho jasně vyplývá, že potřebujeme reformy. Po nich volá i britský ministr zahraničí William Hague, který na návštěvě Německa vyhlásil, že Německo by mělo spolu s Británii velet reformní ofenzivě v Evropské unii. Ale já si nejsem až tak jist. To by na druhou stranu nemohl německý ministr financí Schäuble vyhlásit, že jiná cesta než současný sociální model pro Evropu není. Kdybychom zavedli sociální standardy, které jsou platné v USA, tak „bychom tu měli revoluci ne den poté, ale ještě tentýž den“. Škoda jenom, že model z USA se stále více podobá tomu evropskému. Ještě že tu ale máme Evropskou komisi. Ta si poradí. Naposled navrhla, že je nevyhnutné ukončit program úspor a odložila pro některé rozpočtové hříšníky dodržování pravidel pro jejich deficity. Dnes je to Polsko, Slovinsko, Španělsko, Francie, Portugalsko a Nizozemsko. Zítra to budou všechny ostatní státy, které si uvědomí, že plnit kritéria znamená nechat jiné žít na jejich úkor.

Reklama

HDP Slovinska se propadlo o 4,8 % oproti minulému roku. To znamená, že můžeme přímo zapomenout na plnění rozpočtového deficitu v okolí 3 % a zároveň z toho vyplývá jeden veliký otazník: zda bude země vůbec schopna restrukturalizace svého bankovního sektoru, který se nachází v dost nepříjemné situaci. Ale nebojme se, Slovinsko je členem euro klubu a nějaký záchranný plán je určitě již na cestě.

Francie bojuje s recesí. Počet lidí, kteří hledají práci, vzrostl o 40 000 během minulého měsíce a počet lidí bez práce je na rekordní úrovni ve výši 3,26 milionu lidí. Francie se snaží zároveň snižovat své rozpočtové nároky. A škrtat má asi kde. Francie byla kupříkladu schopna jenom během krize nakupovat víno za 250 tisíc euro. To dnes leží ve vinném sklepěv Elysejském paláci, hned vedle tajného bunkru s názvem „Jupiter“. Celkem strategické umístění. Ve sklepě  je víc než 15 000 lahví kvalitního vína. A jak se tedy v té Francii šetří, tak se vláda rozhodla prodat 1 200 lahví. Vskutku zásadní šetřící model.

Když máte uvolněnou monetární politiku, tak se stane, že vám začnou vznikat různé nečekané reakce. O jedné z nich jsme informovali jenom nedávno. McDonald‘s zvýšil ceny některých svých produktů v Japonsku. Dnes ho již následuje druhá známá společnost. Apple. Ta zvýšila o 16 % ceny svých produktů pro japonský trh vzhledem ke snížené kupní síle jenu.

A máme i dobré zprávy. Z USA. Tam se zlepšuje obchodní sentiment (Chicago Business Index), který v květnu vyskočil na 58,7 bodu. Vše pod 50 se považuje za recesi. Sentiment je na této úrovni poprvé za poslední tři roky. Spotřebitelský sentiment, který měří Thomson Reuters/University of Michigan index, rovněž v květnu vzrostl na 84,5 bodu, což bylo nejvýš od července 2007. Na druhé straně se počet lidí na sociálních dávkách v USA i tento měsíc zvýšil a dosáhl nového rekordu. Na dávkách bylo 10 978 040 lidí, což znamená, že počet lidí překročil kumulovaný počet obyvatel států Georgia, Michigan, Severní Karolína, New Jersey a Virginia.

No, a pokud si myslíte, že ekonomická aktivita se dá vylepšit monetárními stimuly, je nutné, abyste se v tom i trochu procvičili. Umožní vám to nová aplikace, pomocí které si můžete zahrát na Bena Bernankeho.   Aplikace se nazývá FEDERATOR a hraje se tak, že musíte dosáhnout 2% inflaci a 5% nezaměstnanost. Takže si to můžete vyzkoušet. Já jsem to hrál jedenáctkrát a ani jednou jsem neuspěl.

http://wsj.com/thefederator

Sledujte nás také na Facebooku.

Matúš Pošvanc, NFAH, goldsilvercesko.cz