Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Indická vláda to udělala znovu

Indická vláda opětovně zvýšila dovozní cla na investiční zlato na úroveň 8 % a na zlatou rudu a meziprodukty na úroveň 7 %. Je to již podruhé za šest měsíců, co se vláda takto rozhodla. Hlavním důvodem je neslavně se vyvíjející platební bilance země. Poptávka po žlutém kovu v zemi kulminuje a mnozí analytikové upozorňují, že dané opatření jenom zvýší ilegální dovoz zlata do Indie a způsobí nevůli obyvatelstva. Situaci dokresluje i opatření tamní Indické národní banky, která následně doporučila bankám neprodávat zlaté mince klientům.

Americká mincovna U.S. Mint zaznamenala další mohutný prodej svých zlatých a stříbrných produktů. Prodej sice nebyl tak mohutný jako v dubnu, avšak byl značně nad průměrem a byl na vyšších úrovních než před rokem. Mincovna zaznamenala prodej 3 458 500 uncí stříbra, což bylo o 20,3 % víc než ve stejném období minulého roku a zároveň prodala 70 000 uncí zlata, což byl nárůst o 32,1 % na roční bázi.

Dovoz zlata do Číny přes Hong Kong v dubnu neplnil očekávání. Čína dovezla jenom 126 tun zlata, což bylo skoro o sto tun méně než březnu, kdy dovezla 223 tun zlata. Mnozí obchodníci však tuto situaci vysvětlují tak, že banky, které jediné můžou zlato do země dovést, nebyly schopny vybavit veškerou administrativu spojenou s dovozem. Tuto hypotézu si potvrdíme příští měsíc, a pokud je správná, tak by se měl dovoz zlata výrazně zvýšit. Hypotéza je zároveň v souladu s informacemi, že švýcarské rafinerie nestíhají produkovat tolik produktů a mají zpoždění více než 5 týdnů. Silná čínská poptávka po žlutém kovu se rovněž projevuje ve vyšších příplatcích za okamžité dodání zlata. Ty se pohybovaly na úrovni 7 USD, dnes je přirážka na 32 USD.

Reklama

Silná poptávka po žlutém kovu zároveň motivuje těžební společnosti z Číny hledat nové možnosti pro těžbu zlata. Domácí produkce na úrovni 420 tun nestačí ukojit poptávku. Čínské společnosti proto hledají možnosti mimo zemi. Kupříkladu Kingwell Group Ltd. (čínská společnost) řekla, že plánuje koupit půlku kanadské společnosti Brazilian Gold Corp., která je aktivní v Jižní Americe. Státem vlastněný Zijin Mining Group Co. se zase dohaduje se společností Barrick Gold’s o koupi tří dolů v západní Austrálii.

To francouzská vláda dělá vše proto, aby omezila prodej zlata a stříbra v zemi. Nejdřív uzákonila zákaz prodeje zlata v hotovosti nad sumu 450 euro. Tento rok zas zakázala posílat drahé kovy prostřednictvím poštovního kurýra. Zákon zakazuje posílat poštou hotovost, mince a drahé kovy. To bude mít neblahý vliv na online prodejce drahých kovů, kteří jsou v zemi aktivní.

Sledujte nás také na Facebooku.

Matúš Pošvanc, NFAH, goldsilvercesko.cz