Reklama
 
Blog | Matouš Pošvanc

Čínské ženy kupují zlato jako zelí

Dle některých zpráv z Číny koupili tamní obyvatelé v dubnu zlato v celkové hodnotě víc než 16 mld. USD, což představovalo 300 tun kovu. Současná poptávka po zlatě má dvě základní charakteristiky. Je mohutná a je tvořena zajímavou cílovou skupinou. Dle některých médií a sociálních sítí jsou hlavními nákupčími tzv. “tety”, které nakupují jako o závod. Kdo jsou? Nejlépe je možné je popsat následovně. Jsou to ženy ve středních letech, které sebevědomě chodí po trzích a sjednávají každou kačku. A když přijde na kupování zlata, tak ho kupují jako „čínské zelí“. Média je popisují jako lidi bez jakéhokoli finančního vzdělání a znalostí kolem bankovního trhu. Jsou to ženy, které dají nejvíc na rady svých známých a přátel. Tak co myslíte? Prodělají? Nebo ne? To nám ukáže možná již blízká budoucnost.  

Teorii o tom, že poptávka po žlutém kovu je v Číně vysoká, podporují i tvrdá data. Dle statistik se do Číny skrze Hong Kong importovalo jenom v březnu 223 tun zlata, což je oproti 97 tunám v únoru značný nárůst. Dle Asociace prodejců zlata se v Číně prodalo skrze prodejce víc než 320 tun zlata za první kvartál roku 2013, což je 26% nárůst ve srovnání s minulým rokem. Přesná čísla za duben, kdy cena zlata výrazně klesla, ještě nejsou k dispozici.

Podobná situace je i v Indii. Květnová data ukazují, že import zlata bude na stejné úrovni, jako byl v dubnu, a prodejci zlata dovezou víc než 100 tun kovu. Má to dva základní důvody. První je ten, že cena žlutého kovu je velmi výhodná. Druhý důvod je ten, že mnozí se chtějí předzásobit, protože tamní centrální banka chce vydat nová usměrnění o dovozu zlata do země (ano, opětovně se snaží omezit dovoz zlata), čímž chce vylepšit stále se prohlubující deficit platební bilance Indie.

Reklama

Dle dat z amerického průzkumu „U.S. Geological Survey“ se v USA výrazným způsobem omezila těžba zlata. Pokles těžby zlata byl o 1,4 tuny, produkce klesla z 18,3 tuny na 16,9 tuny na meziroční bázi. Denní průměrná produkce klesla z 630 kg zlata na 603 kg v roce 2013.

Sledujte nás také na Facebooku.

Matúš Pošvanc, NFAH, goldsilvercesko.cz